latinica  ћирилица
28/08/2014 |  08:57 | Аутор: Агенције

Бан: Основати специјални суд за злочине ОВК

Генерални секретар УН Бан Ки Мун сутра ће пред Савјетом безбједности УН у Њујорку представити извјештај у коме од власти самопроглашеног Косова тражи да најкасније почетком сљедеће године буде формиран специјални суд који би се бавио ратним злочинима тзв. ОВК.

- Снажно захтијевам од косовских власти, као и од структура ЕУ за подршку, да обезбиједе да специјални суд буде формиран најкасније почетком 2015. године - навео је Бан Ки Мун у свом извјештају.

Он је оцијенио да је извјештај главног тужиоца Специјалног истражног тима за злочине ОВК Клинта Вилијамсона од кључног значаја, не само за поштовање основних принципа међународне правде, већ и за борбу против некажњивости и за то да починиоци сносе одговорност за своја дјела.

У извјештају који се односи на период од 16. априла до 15. јула, Бан Ки Мун је истакао да су се снажна приврженост Београда и Приштине да остваре напредак у европским интеграцијама, уз активно ангажовање ЕУ, показали као кључна покретачка снага за остварење нормализације односа Београда и Приштине.

Он је поздравио приврженост Владе Србије наставку дијалога са Приштином, уз посредовање ЕУ, као и пуној примјени бриселског споразума и указао на потребу да дијалог у што скорије вријеме буде настављен.