latinica  ћирилица
28/08/2014 |  09:01 | Аутор: Независне

ФБиХ трага за џихадистима

Драган Лукач, директор ФУП-а, активирао је Одјељење за борбу против тероризма, чиме је отпочело провођење допуна Кривичног закона у дијелу који се односи на санкционисање организатора, учесника и промотера одласка на страна ратишта.

Лукач каже да ФУП располаже одређеним именима лица које се доводе у везу са организацијом одласка и учешћем на страним ратиштима.

"Направили смо план рада Одјељења за борбу против тероризма у правцу провођења допуне Кривичног закона БиХ и идентификације лица и предузимања тактичких мјера и радњи према тим лицима", рекао је Лукач за "Дневни аваз".

Он наводи да је ријеч о свеобухватном плану, чијим ће провођењем бити детаљно испитана сва сазнања и околности под којима је неко отишао, ратовао, вратио се у БиХ или погинуо на страном ратишту.

Лукач није могао да открије на која ће се лица и подручја првенствено фокусирати активности Одјељења за борбу против тероризма, али је навео да план укључује директне провјере на терену у свим крајевима Федерације БиХ.

"У активности ће бити укључени сви кантонални МУП-ови, теренске канцеларије и деташмани ФУП-а и провешћемо, да тако кажем, дубинско чешљање свих сазнања и навода које имамо и до којих ћемо тек доћи", рекао је Лукач.

Они за које буде утврђено да су се вратили са неког страног ратишта или починили неко од дјела кажњивих новим одредбама овог закона, каже Лукач, биће приведени на криминалистичку обраду и против њих ће бити поднесен извјештај надлежном тужилаштву.

Исламисти спремају свети рат у Србији

Екстремисти из Исламске државе Ирака и Леванта, који у свом петогодишњем плану имају за циљ покоравање Србије, на Косову и Санџаку регрутовали су више од 20 људи који су спремни да овде у сваком тренутку поведу “свети рат“ тако што би изводили терористичке нападе, а о чему су обавијештене српске власти од стране страних обавјештајаца, пише "Телеграф".

Овакво упозорење са списковима сумњивих, двије западне обавјештајне службе доставиле су српским властима.

“Терористи ИСИС-а су у сталном контакту са присталицама у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори, Албанији и Македонији. Сви они добили су налог да буду спремни за акцију“, наводи се у саопштењу.

“Претње смрћу које су џихадисти из терористичке организације Исламска држава Ирака и Леванта у писму упутили Србима у Амбасади Србије у Дамаску највероватније су потекле из огранка који се зове Балканска бригада, а у којем ратују џихадисти из Србије“, каже Милован Дрецун, војнополитички аналитичар и члан скупштинског одбора за одбрану и унутрашње послове.

Подсјетимо припадници овог покрета погубили су заробљеног америчког новинара Џејмса Фолија, а запосленима у Амбасади Србије у Дамаску послали су ултиматум да у року од седам дана напусте објекат или ће бити убијени!

Дрецун упозорава да пријетње треба схватити озбиљно јер ИСИЛ има капацитета да их оствари.

“Према неким сазнањима, претње долазе из огранка ИСИЛ који се зове Балканска бригада, а у којем се боре џихадисти из Србије. Вођа тог огранка је с Косова, а његов заменик је из централне Србије. Познати су по томе што су врло свирепи, деру живе људе. Чувени су по зверствима, чак су чеченски џихадисти морали да реагују и упозоре их да буду мање свирепи. Претње су реалне, а шта и како треба да се уради за наше људе, то треба да одреде тамошње надлежне институције, али и наши у МСП“, каже Дрецун.

Подсјетимо писмо ИСИЛ убачено је у двориште Амбасаде Србије у Дамаску, а надлежне безбједносне службе потврдиле су аутентичност документа. Аутентичност потврђује и лого терористичке организације ИСИЛ који је на писму, а пријетње су потписане цитатом из Курана “Ако се боре против тебе, убиј их“ и паролом “Алах је наш заштитник“!

Војни аналитичар Александар Радић изјавио је да на територији Србије, постоје “пунктови за регрутацију и индоктринацију исламских есктремиста“, а то је, како је оцијенио, мали корак до њиховог активног дјеловања.

“Будите сигурни, да наше безбедоносне службе прате све и нема потребе за паником, али треба свакој пријетњи прићи са дозом озбиљности“, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић за Телеграф.рс поводом пријетњи упућених Амбасади Србије у Дамаску.