latinica  ћирилица
28/08/2014 |  09:34 | Аутор: РТРС

Данас избор најбољег фудбалера Европе

Европска фудбалска елита данас је у Монаку, гдје ће се одржати традиционални УЕФА избор најбољег фудбалера на Старом континенту, као и жријеб за групну фазу Лиге шампиона.

Европа ће данас у Монаку четврти пут бирати свог најбољег фудбалера. Избор, чији је идејни творац предсједник УЕФА Мишел Платини, одржава се од 2011. године, а први побједник био је Лионел Меси. Наредне годину ово признање припало је Месијевом клупском колеги из Барселоне Андресу Иниести, а прошле године француском интернационалцу у Бајерну, Франку Риберију.

Риберијев насљедник данас ће постати неко од његова два клупска саиграча, голман Манеул Нојер или Арјен Робен, или Кристијано Роналдо, звијезда мадридског Реала.

Нојер, који је други пут проглашен њемачким фудбалером године, један је од најзаслужнијих што је Њемачка постала шампион свијета у Бразилу. Он је с Бајерном у прошлој сезони освојио УЕФА Супер куп, шампионат и Куп Њемачке. Баварци су постали и клупски прваци свијета, побиједивши у финалу у Маракешу Рајо Касабланку, резултатом 2:0.

Робенови адути су идентични клупски трофеји, с тим да се у Бразилу са националним тимом Холандије морао задовољити трећим мјестом. У сваком случају, одиграо је једну од најбољих сезона у каријери, али оно што недостаје и Робену и Нојеру је трофеј из најјачег клупског такмичења свијета, Лиге шампиона које је освојио Роналдов Реал.

Иако су Роналдов Португал није прославио на Мундијалу, а "Европски Бразилци" постали једно од највећих разочарења 20. планетарног фудбалског такмичења, Реалова звијезда је био фантастичан у Лиги шампиона. Са 17 голова постао је први стријелац најреномиранијег такмичења у којем је подигао побједнички пехар са саиграчима из "краљевског клуба", што је била 10 јубиларна титула за Реал у ЛШ. Након финала у којем је његов тим побиједио градског ривала Атлетико Мадрид, резултатом 4:1, оборио је и рекорд по броју постигнутих голова у једној сезони ЛШ. Освојио је и Куп Шпаније и био најбољи стријелац Примере са 31 голом.

Међу номинованим Роналдо је једини играч који је од формирања УЕФА избора увијек, тј. четири пута био у најужој конкуренцији за трофеј.

Одлуку о томе ко је најбољи европски фудбалер донијеће 54 члана УЕФА жирија, по један уредник или новинар из земаља чланица УЕФА. У сали Грималди Форум чланови жирија гласаће уживо у року од 30 секунди, а побиједиће фудбалер који добије највише гласова.

Биће изабрана и најбоља фудбалерка у Европи. Сутра, након избора за најбољег фудбалера у Европи, у Грималди Форуму биће одржан и жријеб за групну фазу Лиге Европе.