latinica  ћирилица
28/08/2014 |  09:45 | Аутор: СРНА

Госпојинске свечаности

Више општина Српске данас обиљежава дан општине и крсну славу - Велику Госпојину.

У центру Шековића данас је, поводом Дана и крсне славе општине - Велике Госпојине, откривено централно спомен-обиљежје свим погинулим српским борцима у ратовима од 1914. године до Одбрамбено-отаџбинског рата.
Откривајући спомен-обиљежје, начелник општине Шековићи Будимир Нинић подсјетио је да је његова изградња почела 1998. године.

Након откривања спомен-обиљежја, у сали Дома културе, уз пригодан културно- умјетнички програм, одржана је свечана сједница Скупштине општине Шековићи, те уприличено ломљење славског колача и свечани ручак.

Светом литургијом у Храму Успенија Пресвете Богородице у Дервенти данас је почело обиљежавање крсне славе општине, Велике Госпојине. Потом је услиједила свечана литија до централног спомен обиљежја, гдје је служен парастос у помен страдалим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавање Дана и крсне славе општине Пале почело литургијом у цркви Успења Пресвете Богородице, а затим је одржана литија и дефиле улицама града. Након тога служен парастос и положени вијенци на централном спомен-обиљежју погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату. У Културном центру вечарас бити одржан 14. Сабор фруле.

Брчко: Храм Успења Пресвете Богородице прославио славу

Храм Успења Пресвете Богородице у Брчком данас је светом литургијом, ломљењем славског колача и литијом око цркве обиљежио своју крсну славу - Велику Госпојину.
"Ова богомоља, која у Другом свјетском рату није страдала, јер је била уцртана у војним топографским картама, деценијама је била запуштена, а једно вријеме кориштена је као складиште боја и лакова фабрици намјештаја смјештеној на црквеном земљишту", рекао је протојереј-ставрофор Драган Ћирковић.

Пошто су 2004. године активисти брчанске Светосавске омладинске заједнице очистили његову унутрашњост, храм је обновљен, захваљујући прилозима вјерника.

"Овдје се славило име Божје и славиће се и убудуће", поручио је протојереј Ћирковић.

Данашња црквена свечаност, којој је присуствовало неколико стотина парохијана, завршена је народним весељем, уз богату трпезу у порти храма.

Храм Успења Пресвете Богородице у приградском насељу Грчица 1932. године подигао је брчански трговац хаџи-Јово Танасковић.

На Озрену 15.000 вјерника

Епископ зворничко-тузлански Хризостом служио је свету архијерејску литургију поводом Велике Госпојине у манастиру Светог Николаја на Озрену, гдје се окупило више од 15.000 вјерника из Републике Српске, ФБиХ, земаља окружења и иностранства.

"Зна Господ наше слабости, али Господ очекује наш труд, нашу ревност и нашу борбу, а оно што ми не можемо да постигнемо то ће Господ дати, то се не брините", поручио је владика окупљеним вјерницима.

За кума великогоспојинског славља изабран је Стојан Илић из Добоја, који је даровао 2.500 евра.

Владика Хризостом је синоћ, уз саслужење мјесног свештенства и монаштва, служио празнично вечерње са петохљебниcom.

Прослављени дан и крсна слава општине Дервента

Општина Дервента прославила је данас свој дан и крсну славу - Велику Госпојину, а славској свечаности присуствовао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић.
Честитајући Дан општине и крсну славу Радојчић је рекао да је Дервента једна од најбољих општина у Републици Српској и БиХ, која се често помиње у позитивном смислу.

Радојичић је навео да је ова локална заједница препознатљива по пословном амбијенту, статистикама запослености, броју производних предузећа и свему што одлично ради на челу са начелником Милорадом Симић.

Он је подсјетио да је послије катастрофалних поплава 2010. године одмах уложено много труда и напора на превентивном дјеловању и водозаштити, што се показало веома успјешно током овогодишњих поплава.

"То је посао који је урадила локална заједница у сарадњи са Владом Републике Српске, да рекордан ниво водостаја ове године у односу на друге општине буде са знатно мањом штетом у Дервенти", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, за три године евидентни су показатељи како се за кратко вријеме може много урадити.

Начелник општине Милорад Симић истакао је да су резултати напредака ове локалне заједнице видљиви и да он има "стабилну скупштинску већину, а опозицију у своју корист".

"Задовољство је када чујем да се Дервента позитивно спомиње. Радили смо добро, то је мотив да наставимо даље", рекао је Симић.

Он је напоменуо да општина Дервента има најмању стопу незапослености, да 12 одсто извоза у Републици Српској припада овој локалној заједници, а 54 одсто на регији Добој.

"Бољи смо него у окружењу, настављамо истим темпом. И наш град задесиле су поплаве, али смо далеко боље прошли него 2010. године, јер смо учинили много тога да спријечимо поплаве", рекао је Симић.

Поводом Дана и крсне славе на централном спомен-обиљежју у Дервенти служен је парастос палим борцима Војске Републике Српске. Вијенце су положили представници општинске Борачке организације, Удружења логораша и ратних војних инвалида, Организације породица погинулих и несталих цивила и бораца, локалне власти и политичких партија.

На свечаној сједници Скупштине општине уручена су општинска признања за допринос развоју општине у разним областима.

Највише признање - Великогоспојинска повеља припала је Фудбалском клубу "Текстилац" за дугогодишњи рад и афирмацију младих у спорту.

Славској свечаности присуствовали су и министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, представници Српске православне цркве, побратимског италијанских града Пинерола, те бројне званице из привредног, политичког, културно-спортског живота.

Велику Госпојину прославила је и Црквена општине Дервента. У саборном и спомен-храму Успења пресвете Богородице служена је Света литургија и освештан славски колач, а затим је Тргом православља прошла свечана литија.