latinica  ћирилица
28/08/2014 |  10:42 | Аутор: РТС

Призрен: Албанци спријечили Србе да дођу до храмова

Албанци јутрос нису дозволили расељеним Србима из Суве Реке и Ђаковице да дођу до православних храмова и прославе празник Велике Госпојине.

Неколико стотина Албанаца блокирало је у селу Мушутиште пролаз расељеним Србима из Суве Реке и околних села пролаз до локалне православне цркве, у којој су намјеравали да обиљеже празник Велике Госпојине.

Велика група Албанаца спријечила је пролазак четири аутобуса и више аутомобила са расељенима да дођу до цркве, рекао је начелник Призренског округа Јовица Будурић. Додао је да су окупљени демонстранти носили заставе Албаније и транспаренте.

Блокада траје од 8.00 часова, а полиција је између демонстраната и расељених и не дозвољава приближавање једних другима.

Ни расељенима из Ђаковице јутрос није дозвољено да уђу у тај град и обиљеже празник Велике Госпојине, изјавио је предсједник Удружења расељених из Ђаковице Ђокица Станојевић. Расељени из Ђаковице су присуствовали литургији у манастиру Високи Дечани.

Питање искрености позива за повратак Срба

Канцеларија за Косово и Метохију осудила је албанско блокаду пролаза Србима до цркве у којој су намјеравали да обиљеже Велику Госпојину.

Из Канцеларије позивају на помирење и толеранцију, а све надлежне покрајинске институције и међународну заједницу да обезбиједе услове да се коначно превазиђу овакви безбједносни проблеми.

Ни за кога није добро да је и послије 15 година Србима са Косова и Метохије и интерно расељеним лицима и онима који живе у Покрајини, онемогућено нормално кретање и живот и да Кфор и Еулекс не могу им да гарантују безбједност на њиховим огњиштима, наведено је из Канцеларије.

Уколико расељени Срби не могу да се врате на своја огњишта и безбједно један дан обиљеже сеоску славу или за задушнице обиђу гробове својих најближих, доводи се у питање искреност позива и охрабривања покрајинских институција за повратак расељених Срба и капацитет да се осигура безбједност свима на КиМ, закључују у Канцеларији.