latinica  ћирилица
28/08/2014 |  10:54 | Аутор: Би-би-си

Проруски борци напредују ка југу

Након што су освојили град Новоазовск на југоистоку Украјине, проруске снаге су наставиле да напредују јужно, према кључној луци Маријупољ, објавио Би-Би-Си.

Кијев оптужује руске власти да су послале трупе преко границе са Украјином и да помажу напад проруских снага, али званични Кремљ то оштро негира.

Посљедњих недјеља украјинске су снаге вратиле контролу над већим бројем мјеста на истоку земље од проруских снага, али су САД сада изнијеле сумњу да је у току контраофанзива проруских снага, којом управља Русија.

Извјештаји новинара и војске са терена указују да су Новоазовск освојиле проруске снаге. "Момци са истока су отворили ватру на позиције украјинске војске и војска је напустила Новоазовск", изјавио је за Би-Би-Си новинар Петр Шеломовски.

"Они од јутрос напуштају град и мислим да су ово посљедњи оклопни транспортери који су га напустили", рекао је он.

Портпарол проруских снага је рекао да је Новоазовск сада под њиховом контролом и да ће ускоро ослободити Маријупољ.

Проруске снаге већ недјељама покушавају да продру даље од региона Доњецка, гдје су се нашли у окружењу украјинске војске. Аналитичари наводе како је могуће и да проруске снаге покушавају да успоставе копнену везу између Русије и Крима, што би им омогућило контролу над Азовским морем.

Москва разматра НАТО активности

Москва ће размотрити активности снага НАТО недалеко од руске границе када буде доносила своје војне планове, рекао је руски изасланик у НАТО Александар Грушко. Истакао је да ће Москва узети у обзир конфигурацију и активности снага НАТО на руским границама у њиховом војном планирању.

Планови Алијансе да појача своје снаге недалеко од руских граница само би закомпликовали односе НАТО и Москве, упозорио је Грушко.

НАТО је предузео низ корака да појача своје војно присуство у источној Европи од почетка кризе у Украјини. У међуврмену, њемачка канцеларка Ангела Меркел је у телефонском разговору рекла руском предсједнику Владимиру Путину да извјештаји о новим упадима руске војске на територију Украјине морају бити разјашњени.

Келин: Руска војска не учествује у сукобима

Руска војска и њена опрема нису ангажовани у сукобима у Украјини, изјавио је данас стални изасланик Русије у Организацији за европску безбједност и сарадњу  Андреј Келин.

- Јасно смо рекли да нема учешћа руске војске. Ми тамо не шаљемо никакву опрему - рекао је Келин, а преноси Итар-тас.