latinica  ћирилица
28/08/2014 |  11:14 | Аутор: РТРС

Берлин - Конференција "Западни Балкан"

У Берлину је данас послијеподне, у оквиру Конференције "Западни Балкан", почео састанак на којем учествују њемачка канцеларка Ангела Меркел, која је и иницијатор читавог скупа, предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и премијери земаља западног Балкана, Словеније, Хрватске, Аустрије.

Послије састанка биће одржана конференција за новинаре на којој ће говорити Меркелова, Барозо и Еди Рама, премијер Албаније која тренутно предсједава Процесом сарадње у Југоисточној Европи.
Након конференције, њемачка канцеларка организује радну вечеру за премијере.

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да је свим земљама западног Балкана дата европска перспектива, што значи да сви имају шансу да постану чланице ЕУ.
Меркелова је рекла да је циљ конференције у Берлину о западном Балкану да се покаже како се од ситуације "једни против других" дошло до садашње "једни са другима", те додала да је увјерена да је Европа одиграла одлучујућу улогу на том путу до заједништва.

Меркелова је појаснила да је то једино било могуће тако што је свим тим земљама дата европска перспектива, саопштено је из њемачке Владе.

"Циљ иницијативе је да се ојача европска перспектива земаља западног Балкана. Потребни су нови импулси за привредни и државно-правни напредак, за сигурност и помирење држава у региону", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је данашња конференција у Канцеларској служби наставак самита у Дубровнику, на којем је Меркелова учествовала у јулу.

Састанком министара привреде земаља региона у Берлину је почела Конференција о западном Балкану. Дан посвећен западном Балкану почео је конференцијом министара привреде, коју је отворио њемачки министар привреде и енергетике Зигмар Габријел.

На конференцији учествују предсједници држава или влада, и министри спољних послова и привреде Албаније, БиХ, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије, као и Хрватске и Словеније које су чланице ЕУ.

БиХ у Берлину представљају предсједавајући Савјета министара Вјекослав Беванда, министри, иностраних послова Златко Лагуџмија и спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић. У току је састанак Беванде и србијанског премијера Александра Вучића.

На два панела разматрају се питања из области енергетике, технологије, инфраструктуре, подстицања запошљавања, мале и средње привреде али и инвестиција.

Затим ће се састати министри иностраних послова региона, а потом ће бити одржан заједнички скуп у сједишту њемачке канцеларке Меркел са премијерима региона и предсједником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом.

Из Брисела су стигли и комесар за проширење Штефан Филе и комесар за енергетику Гинтер Етингер. Како је најављено у Бриселу, европски званичници имају за циљ да подрже европске интеграције региона.

Беванда и Вучић разговарали у Берлину

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда и предсједник Владе Србије Александар Вучић истакли су током данашњег сусрета у Берлину значај даљег повезивања у свим аспектима, а посебно у јачању привредне и економске сарадње у региону.

Они су истакли да тиме желе допринијети стабилизацији цијелог региона, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Саговорници су размијенили мишљења и о сарадњи на европском путу, наглашавајући да је европска перспектива заједнички пут за обје земље.

Беванда и Вучић разговарали су и о данашњој конференцији о западном Балкану, која се одржава у Берлину, и размијенили ставове о односима у региону.

Састанку је присуствовао министар иностраних послова Србије Ивица Дачић.

Беванда предводи делегацију БиХ на конференцији о западном Балкану у Берлину, чије је домаћин канцелар Њемачке Ангела Меркел.

Беванда ће послијеподне учествовати на радној сједници са Меркеловом и предсједником Европске комисије Жосе Мануелом Баросом.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија у Берлин дошла са више идеја како политичких тако и економских. "Тражићемо да се формира виши степен контрола робе и услуга, да идемо ка царинској унији у регион ЦЕФТ-а, што није једноставно. Да достигнемо што већи ниво јединственог тржишта, скраћивање бирократских процедура и чекања на граници" рекао је Вучић.