latinica  ћирилица
28/08/2014 |  12:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел разматрао поновну окупацију Газе

Израел је озбиљно разматрао да ли да поново у потпуности окупира појас Газе и сматрао је то "једином aлтернативом", ако Египат не успије да издејствује договор о прекиду ватре и Хамас настави да испаљује ракете преко границе, изјавио је израелски министар Јувал Стајниц.
Израел, појас Газе - Фото: RT
Израел, појас ГазеФото: RT

Уочи објаве прекида ватре, израелски војни команданти су обавијестили ужи састав израелске владе о сљедећим корацима ако преговори о прекиду ватре, којима посредује Египат, доживе крах.

- Пуна војна поновна окупација Газе је озбиљно разматрана - рекао је Стајниц, задужен за обавјештајне послове, у емисији Би-Би -Сија.

- Ако би Хамас инсистирао на наставку испаљивања ракета у Израел у наредних неколико недјеља или мјесеци, процјењујем да би то била једина aлтернатива - рекао је он.

Неограничени прекид ватре између Израела и палестинских фракција ступио је на снагу у уторак увече. Тиме је окончано 50 дана сукоба, у коме је убијено више од 2.140 Палестинаца.

- Платили смо врло високу цијену са 70 жртава на нашој страни. Људи су морали да побјегну из својих домова на југу Израела због свакоднве баражне ракетне и минобацачке ватре - додао је Стајниц.