latinica  ћирилица
28/08/2014 |  12:49 | Аутор: РТРС

Умјетници стварају на Козари

Годишња манифестација Арс Козара - Умјетност у природи ове године одржава се седми пут у простору Националног парка Козара.

На локалитету Главуша окупило се 14 умјетника из Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске. Умјетници ће до краја августа од природних материјала стварати умјетничка дјела, а затим их оставити у природи како би се временом вратила у природни циклус.

Пројекат Арс Козара представља проширење културног садржаја у БиХ кроз продукције и промоције нових видова умјетности и њихових односа са публиком и околином. 

Умјетник у природи за свој рад користи продукте органског поријекла, рад смјешта у природни контекст и препушта га природном циклусу. Специфичност Арс Козаре је да умјетници стварају на лицу мјеста, тамо гдје ће тај рад и остати.
Бојани Раденовић, умјетници из Београда, учешће на овој манифестацији је и први сусрет са умјетношћу у природи и кориштењем природних материјала.

- Рад који стварам замишљен је као полусфера издубљена у Земљи, касније емитован у Звјездани систем. Укратко, то је и као нека замјена теза "небо у Земљи" и окретање наопачке, тј. као неки микро свијет у малом - каже Бојана Раденовић.

Заједнички рад брачног пара из Загреба Мелите и Бојана Флиглера рађен је од огледала, гдје је главни мотив човјек и преиспитивање његове повезаности с природом.

Мелита Матовић Флиглер каже да су имали идеју да прикажу како се човјек повезује с природом на начин да га прикажу како виси с дрвета, с тим да истовремено види и себе и фрагменте природе унутар изломљеног огледала.

За разлику од претходних година, учесници Арс Козере ће, осим 12 појединачних радова, реализовати и заједничко дјело.

Андреј Берет, кустос Арс Козаре, истиче да је жеља активиста Ликовног удржења "Тач.ка", да буде израђен један тродимензионалан рад у виду инсталације. Изразио је и увјерење, да ће то бити остварено ове године.

Арс Козара је пројекат првобитно настао у сарадњи са удружењем "Арте Селла" из Италије чије вишедеценијско искуство говори у прилог одрживости овог пројекта. Реализација пројекта је и допринос развоју туристичких потенцијала Националног парка Козара у коме се пројекат и реализује.

Организатор Арс Козаре је Ликовно удружење "Тач.ка" из Приједора, а подржали су је Министарство просвјете и културе Републике Српске и Град Приједор.