latinica  ћирилица
28/08/2014 |  14:04 | Аутор: СРНА

"Кочићев дан у Београду" уз књижевнике Српске и Србије

Полагањем цвијећа и бесједама на гробу књижевника Петра Кочића у Алеји великана у Београду, те рецитовањем стихова испред споменика Кочићу у Чубурском парку, пјесници и писци из Српске и Србије обиљежили су данас "Кочићев дан у Београду".
Полагање вијенаца на споменик Петру Кочићу - Фото: РТРС
Полагање вијенаца на споменик Петру КочићуФото: РТРС

Цвијеће на Кочићев гроб положили су представници домаћина манифестације Перо Ђурђевић, Завичајног друштва "Змијање" Миленко Шарић, предсједник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић и добитник Кочићеве награде Слободан Јанковић. Они су, уз предсједницу Удружења књижевника РС Јованку Стојчиновић Николић, бесједили на Кочићевом гробу.

Цвијеће је у име Представништва Републике Српске у Београду на Кочићев гроб положио Бранко Ковачевић.

Шарић је, наводећи да подноси рапорт Кочићу у име Змијанаца о томе шта је урађено у посљедњих годину дана, рекао да на Змијању, гдје год се погледа, виде се нове светиње и нови путеви, а ове године ће добити и нови водовод.

Јанковић је рекао је да је Кочић сматрао да се слобода српског народа, бића и земље чува у његовом језику и да је Кочић показао како се жртвује за свој народ.

"Кочићев рачвасти језик је одражава дух епског човјека. Он је постао наша велика баштина и источник свега што се данас дешава Републици Српској, БиХ. Он је о свему томе раније писао, он је засејао семе Младе Босне и указао шта чинити да се народ бори за своју правду и слободу", рекао је Андрић.

Предсједница Удружења књижевника Српске рекла је да очекује да ће се продубити сарадња књижевника Српске и Србије.

Након обраћања на Кочићевом гробу, пјесници и писци из Републике Српске су се окупили код споменика Кочићу у Чубурском парку, гдје су рецитовали своје стихове.

Кочићев дан у Београду биће завршен вечерас у Удружењу књижевника Србије, гдје ће бити одржано књићевно вече "Змијање у Београду, Српска у Србији- пјесници Србије и Републике Српске".

Кочићеви дани биће настављени у Бањалуци, гдје ће сутра бито одржано Кочићево вече, 30. августа Свечана академија, а биће завршени у недјељу, 31. августа, Кочићевим збором на Змијању.