latinica  ћирилица
28/08/2014 |  15:17 | Аутор: СРНА

Бањалука - љетња школа тамбуре

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић посјетила је данас полазнике Треће љетне школе тамбуре која се одржава у касарни "Козара" у Бањалуци.
Нада Тешановић-љетња школа тамбуре у Бањалуци - Фото: СРНА
Нада Тешановић-љетња школа тамбуре у БањалуциФото: СРНА

"Министарство породице, омладине и спорта Српске одазива се позиву да посјети младе и манифестације из области културе или спорта, као и да финансијски помогне", рекла је Тешановићева новинарима након посјете.

Она је изразила задовољство што се Љетна школа тамбуре одржава у Бањалуци, те истакла да настоји да посјети сваки концерт Градског тамбурашког оркестра, јер је тамбурица изворни инструмент.

Тешановићева је навела да у кругу касарне "Козара" има пуно простора за младе, те да невладин и владин сектор, захваљујући љубазним домаћинима, може повољније да изнајми простор за спортске активности, рекреацију и различита дружења.

"Надам се да ће сарадња са касарном `Козара` бити настављена, те да ће у наредној години бити прилике за још већу сарадњу", рекла је Тешановићева.

Директор кампа Треће љетне школе тамбуре Славиша Суботић рекао је да је овогодишња Љетна школа тамбуре најмасовнија, те да је окупила тридесетак младих полазника и четири врхунска професора из Србије и Хрватске.

Суботић је навео да се Љетна школа тамбуре одржава од 23. до 30. августа, те да се свакодневно ради са дјеcom у оквиру индивидуалне и групне наставе, као и у склопу малог оркестра, а рад школе биће крунисан концертом 30. августа у касарни.

Музички педагог Бојан Тренкић из Новог Сада каже да је рад са дјеcom велики изазов, истакавши да је узраст трећег и четвртог разреда основне школе најбољи за почетак учења свирања тамбуре, јединственог народног инструмента чија је популарност константна.

Љетну школу тамбуре, која се одржава под окриљем окриљем Европског тамбурашког савеза и уз подршку Министарства породице, омладине и спорта Српске, организује Градски тамбурашки оркестар Бањалука.