latinica  ћирилица
28/08/2014 |  16:24 | Аутор: СРНА

Ђокић: Потребно повисити пензије у Републици Српској

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је данас у Бањалуци да је у Републици Српској потребно повисити пензије за три одсто и да је за то увећање неопходно на мјесечном нивоу обезбиједити 2,3 милиона КМ.

Ђокић је истакао да ова средства могу да буду прикупљена пооштравањем система наплате доприноса, посебно код великих обвезника и дужника.

"Цијенимо да би пензије у Републици Српској требало да буду повишене. Због тога смо се одлучили да покренемо иницијативу да буду увећане за три одсто", рекао је Ђокић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да Влада Српске и Фонд пензијско-инвалидског осигурања треба да разматрају иницијативу СП-а о увећању пензија.

Ђокић је подсјетио да је СП значајан дио програмских активности посветила питањима најугроженијих категорија становништва.

"Република Српска гарантује исплату пензија у вриједностима које су према рјешењима утврђене. То је кључна одредба за сигурност пензијског система Српске", рекао је Ђокић.

Он је навео да је просјечна пензија у Републици Српској 341 КМ, подсјетивши да је до 2006. године била 128 КМ.

Потребан рад Анкетних одбора НСРС

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да је грешка што у Народној скупштини Републике Српске нема активности након љетне паузе.

"Ако не може да буде одржана сједница, могу функционисати одбори и радна тијела, међу којима је Анкетни одобор Народне скупштине Републике Српске о поплавама, који до сада није засиједао", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да подржава рад Анкетног одбора.

"Све зависи од предсједника овог одбора, али је сигурно да су посланици који су чланови овог радног тијела раније кренули у изборну кампању", додао је Ђокић.

Анкетни одбор формирала је Народна скупштина Републике Српске у јуну.