latinica  ћирилица
28/08/2014 |  17:08 | Аутор: РТРС

"Афера клубови" тресе Семберију (ВИДЕО)

На иницијативу спортских радника, ЦЈБ Бијељина је прије неколико година отворио "аферу клубови".
Афера клубови тресе Семберију - Фото: РТРС
Афера клубови тресе СемберијуФото: РТРС

Од првобитних 888.428 КМ, на колико је ЦЈБ Бијељина поднио извјештај Тужилаштву против функционера и запослених у општинској управи и секретара Општинског фудбалског савеза, дошло се до цифре од 207.000 КМ које су расподјељене, између осталих и фудбалским клубовима који нису били регистровани!

На крају је у оптужници наведен само секретар Општинског фудбалског савеза Радика Марић који је одговарао споразумним признањем кривице. Кажњен је са 15.000 марака и затворском казном од 6 мјесеци.

Данас у Семберији постоји 69 фудбалских клубова распоређених у шест лига, а укупно 149 у свим спортовима. У Градској управи тврде да се све ради по Закону и истичу да нико није одговарао пред Судом.

Посљедњи ребаланс буџета поједини одборници су критиковали, између осталог, што се много више новца издваја за фудбалске клубове него за борачке категорије и аграр.

"Фрапирајуће је да један ФК Радник има већи буџет него 35.000 демобилисаних бораца. 1,4 милиона КМ се издваја за спорт и то је далеко већа цифра него кад је у питању Аграрни фонд", изјавио је одборник у Градској скупштини Перица Спасојевић.

Са друге стране начелник Одјељења за финансије у Градској управи Савезу Мијо Софренић каже како Аграрни фонд уопште није постојао прије 5 година. 

"Аграр није само фонд него и друге области у којима је 3,5 милиона марака. У посљедњих неколико година дошло је до експанзије фудбала и спорта уопште", каже Софренић и додаје да је број спортиста у посљедњој деценији повећан за четири пута, што је, истиче, велика ствар за овај дио РС.

 

Да би се покрили трошкови такмичења, за клубове из најниже лиге издваја се 1600 марака на годишњем нивоу. Како се рангови такмичења повећавају тако су све већа и средства која добијају.

"Проблем је у томе што постоји четири, пет клубова друге лиге који повлаче огромна средства , та четири клуба као сви остали клубови", изјавио је Спасојевић. 

Са 69 клубова бијељински фудбалски савез је послије Сарајева највећи Савез у БиХ. Поређења ради, Бањалучки има 23. У Семберији готово да нема села без клуба, а у некима и по два. Прије рата клубови, тврди одборник Спасојевић , нису се финансирали из општинског буџета већ на други начин. Данас, каже Спасојевић, ново финансирање прилика је и за скупљање политичких поена.