latinica  ћирилица
28/08/2014 |  17:28 | Аутор: Агенције

Меркел: Западни Балкан има европску перспективу

У Берлину је данас послијеподне, у оквиру Конференције "Западни Балкан", почео састанак на којем учествују њемачка канцеларка Ангела Меркел, која је и иницијатор читавог скупа, предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и премијери земаља западног Балкана, Словеније, Хрватске, Аустрије.
Берлин - Конференција "Западни Балкан" - Фото: ТАНЈУГ
Берлин - Конференција "Западни Балкан"Фото: ТАНЈУГ

18:02 Ангела Меркел: "Западни Балкан има европску перспективу и овакви састанци ће бити организовани једном годишње у наредне четири године"

Фото: РТРС

 

17:32 На конференцији "Западни Балкан" у Берлину управо се очекује обраћање медијима њемачке канцеларке Ангеле Меркел

Фото: РТРС

--------------------------------------------------------------------------------------

Послије састанка биће одржана конференција за новинаре на којој ће говорити Меркелова, Барозо и Еди Рама, премијер Албаније која тренутно предсједава Процесом сарадње у Југоисточној Европи.

Берлин - Конференција &qуот;Западни Балкан&qуот;

Дачић: Западни Балкан регион мира и стабилности

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас на конференцији у Берлину да је западни Балкан регион мира и стабилности, који очекује брзо приступање ЕУ.

Дачић је нагласио да је нови приступ ЕУ, по коме ће поглавља 23 и 24 о владавини права и борби против корупције бити отворена на самом почетку преговарачког процеса, у најбољем интересу држава кандидата за чланство, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Европске интеграције су најефикаснији и најбржи начин да достигнемо високе стандарде у овим областима, кључним за свеобухватни развој државе и друштва и обезбеђивање економског раста и друштвеног просперитета", рекао је Дачић.

Приоритети Србије су, према његовим ријечима, изградња правне државе и владавине права што су, уједно, и предуслови за привлачење страних инвестиција и активирање малог и средњег предузетништва у земљи.

Дачић је истакао да су током 2013. године усвојене Стратегија реформе правосуђа и Стратегија за борбу против корупције, које детаљно прецизирају све мјере и рокове за имплементацију.

Берлин - конференција &qуот;Западни Балкан&qуот;

Он је поручио и да треба уложити напоре како би се, због потенцијалних инвеститора, побољшали законодавни оквири и примјена закона, те изградила култура која има "нулти степен толеранције" према корупцији.

Када је ријеч о унапређењу законодавног процеса у тим областима, Дачић је нагласио да је за Србију значајна помоћ ЕУ, као и билатерална помоћ и подршка држава као што је Њемачка.

Он је рекао да Србија не очекује од ЕУ попуштања кад је ријеч о испуњавању критеријума за чланство и да је спремна на продубљивање сарадње у циљу убрзања европске интеграције региона, како са онима који су у процесу европских интеграција одмакли даље од Србије, тако и са онима којима тек предстоје значајни кораци на том путу.

"Сматрамо значајним да на том путу свако напредује у складу са сопственим заслугама, без наметнутог уједначавања темпа", закључио је Дачић у обраћању на министарском панелу под називом "Економско управљање и приближавање ЕУ".

Берлин - Конференција &qуот;Западни Балкан&qуот;

БиХ у Берлину представљају предсједавајући Савјета министара Вјекослав Беванда, министри, иностраних послова Златко Лагуџмија и спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић. На два панела разматрају се питања из области енергетике, технологије, инфраструктуре, подстицања запошљавања, мале и средње привреде али и инвестиција.

Затим ће се састати министри иностраних послова региона, а потом ће бити одржан заједнички скуп у сједишту њемачке канцеларке Меркел са премијерима региона и предсједником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом.

Из Брисела су стигли и комесар за проширење Штефан Филе и комесар за енергетику Гинтер Етингер. Како је најављено у Бриселу, европски званичници имају за циљ да подрже европске интеграције региона.

Беванда и Вучић разговарали у Берлину

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда и предсједник Владе Србије Александар Вучић истакли су током данашњег сусрета у Берлину значај даљег повезивања у свим аспектима, а посебно у јачању привредне и економске сарадње у региону.

Берлин:Беванда-Вучић


Они су истакли да тиме желе допринијети стабилизацији цијелог региона, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Саговорници су размијенили мишљења и о сарадњи на европском путу, наглашавајући да је европска перспектива заједнички пут за обје земље.

Беванда и Вучић разговарали су и о данашњој конференцији о западном Балкану, која се одржава у Берлину, и размијенили ставове о односима у региону.

Састанку је присуствовао министар иностраних послова Србије Ивица Дачић.

Беванда предводи делегацију БиХ на конференцији о западном Балкану у Берлину, чије је домаћин канцелар Њемачке Ангела Меркел.

Беванда ће послијеподне учествовати на радној сједници са Меркеловом и предсједником Европске комисије Жосе Мануелом Баросом.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија у Берлин дошла са више идеја како политичких тако и економских. "Тражићемо да се формира виши степен контрола робе и услуга, да идемо ка царинској унији у регион ЦЕФТ-а, што није једноставно. Да достигнемо што већи ниво јединственог тржишта, скраћивање бирократских процедура и чекања на граници" рекао је Вучић.

Конференција "Западни Балкан"
Фото: РТРС

Конференција "Западни Балкан"
Фото: РТРС

Конференција "Западни Балкан"
Фото: РТРС

Конференција "Западни Балкан"
Фото: РТРС

Конференција "Западни Балкан"
Фото: РТРС

Конференција "Западни Балкан"
Фото: РТРС

Конференција "Западни Балкан"
Фото: РТРС

Конференција "Западни Балкан"
Фото: РТРС

Конференција "Западни Балкан"
Фото: РТРС

Конференција "Западни Балкан"
Фото: РТРС