latinica  ћирилица
28/08/2014 |  17:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Ухапшено троје Холанђана због регрутовања џихадиста

Холандске и њемачке власти ухапсиле су троје држављана Холандије због подстицања мржње и регрутовања екстремиста за борбе у Ираку и Сирији, саопштила је данас холандска полиција.

У Њемачкој су ухапшни 32-годишњи мушкарац и 24-годишња жена из Хага, а дан раније је у Хагу ухапшен још један 24-годишњи мушкарац, наводи се у саопштењу полиције.

Сво троје су оптужени за ширење мржње преко друштвених мрежа и планирање терористичких напада и сумња се да су регрутоване борце намјеравали да пошаљу на ратишта на Блиском истоку.
Холандска полиција је додала да су током акције претресли четири куће, а медији наводе да су мушкарац и жена, који су ухапшени у Њемачкој, брачни пар.

Један од ухапшених је наводно учествовао и у демонстрацијама у Амстердаму у јулу, на ком су поједини учесници на арпаском узвикивали "Смрт Јеврејима" и махали црним заставама џихадиста.
Према процјенама холандских власти, 130 држављана Холандије је на ратиштима у Сирији и Ираку. Око 30 се вратило кући, а 14 је погинуло у сукобима, пренијела је агенција АФП.