latinica  ћирилица
28/08/2014 |  19:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Родна кућа Џорџа Орвела у Индији постаје музеј

Индијске власти започеле су данас радове на реконструкцији куће у Мотихарију, на истоку земље, у којој је рођен Џорџ Орвел, аутор чувених романа "Животињска фарма" и "1984."

Кућа, која је запуштена и у веома лошем стању, биће обновљена и претворена у музеј посвећен славном британском писцу.
Орвел, чије је право име Ерик Артур Блер, рођен је 25. јуна 1903. у Мотихарију, у индијској покрајини Бихар, мјесту недалеко од границе с Непалом гдје је његов отац Ричард Блер био службеник британске колонијалне управе, задужен да надзире трговину опијумом.
Породична кућа, једноставна бијела колонијална једноспратница, била је препуштена пропадању све док званичници Бихара нису одлучили да у њено реновирање уложе шест милиона рупија (100.000 долара).
"Коначно, радови на обнови Орвелове родне куће у Мотихарију су почели", изјавио је за АФП Винај Бихари, министар културе у влади ове индијске државе.
"Она ће постати дио наше баштине", навео је он и додао да се нада да ће спомен кућа привући бројне туристе.

Влада Бихара је још 2009. године најавила обнову куће, али досад ништа није учињено.
Прошле године, локални званичници изазвали су контроверзу и огорченост међу поклоницима Орвеловог дјела најавом да ће на мјесту пишчеве куће бити подигнут меморијал Махатми Ганди. Данас је, међутим, саопштено да ће се Гандијев спомен-парк налазити поред Орвеловог музеја.
Орвел, који је у Мотихарију провео само годину дана прије него што се са породицом вратио у Енглеску, писао је са великим поштовањем о Гандију у свом есеју "Размишљања о Гандију", али је такође критиковао његов спартански начин живота.

"Нема сумње да су алкохол, дуван и друге сличне ствари оно чега светац мора да се клони, али је светост, такође, нешто што људи треба да избјегавају", тврдио је Орвел.