latinica  ћирилица
28/08/2014 |  22:31 | Аутор: СРНА

Пале: Отворен фестивал фруле

Начелник општине Пале Миодраг Ковачевић отворио је вечерас на Палама 14. фестивал фруле на коме учествује 15 такмичара из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.
Отворен 14. фестивал фруле у Палама - Фото: СРНА
Отворен 14. фестивал фруле у ПаламаФото: СРНА

Предсједник Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Пале Александра Срдановић рекла је да је циљ фестивала популаризација фруле, а ове године је акценат на дјеци која свирају овај инструмент.

"На Палама имамо групу наших младих фрулаша, а у октобру ће нам доћи и дјеца из Србије како би промовисали фрулу која чува нашу традицију", истакла је Срдановићева.

Она је захвалила Министарству цивилних послова БиХ, Министарству просвјете и културе Републике Српске, граду Источно Сарајево и општини Пале који су подржали овај фестивал.

Срдановићева је најавила да ће сутра у оквиру фестивала бити одржан округли сто на коме ће бити ријечи о популаризацији изворне народне музике и фруле као једног од најважнијих инструмената те музике.

Један од оснивача фестивала фруле на Палама Драган Срдановић истакао је да су кроз овај сабор прошла многа позната имена од Боре Дугића, група "Легенде" и "Теодулија", до Биљане Крстић и многих других.

Он је истакао да су и вечерас успјели да окупе најбоље фрулаше који воле овај инструмент и чувају традицију.

Срдановић је рекао да води и школу фруле на Палама чији је циљ да развије слух код дјеце, јер је у данашњој "поплави музике која је више бука" тренутак да се осјети дах праве музике.

Тоде Илихтаревић из Мркоњић Града каже да фрулу свира дуги низ година, да већ осми пут учествује на овом фестивалу и да ће долазити и убудуће.

Јурица Видовић из Тузле рекао је да фрулу свира већ 40 година и да је вечерас први пут на Палама.