latinica  ћирилица
28/08/2014 |  22:38 | Аутор: СРНА

У склопу "Кочићевог збора" одржан форум бесједништва

У Банском двору у Бањалуци вечерас је, у оквиру 49. "Кочићевог збора", одржан Први форум бесједништва на којем је учествовало осам студената правних факултета из Бањалуке, Источног Сарајева и Београда.
Бањалука: Форум бесједништва - Фото: СРНА
Бањалука: Форум бесједништваФото: СРНА

Витомир Поповић, предсједник Завичајног друштва "Змијање" које је организатор форума, рекао је да је Петар Кочић био велики бесједник, те да ће вечерашња манифестација допринијети укупном културном садржају "Кочићевог збора".

Форум бесједника организован је под менторством професора Николе Мојовића који је рекао да једног бесједника одликују најбоље људске врлине, те да су важне ријечи, говор и оно што се публици треба саопштити.

"Говорник је онај ко је добар човјек, јер само добар човјек може бити добар говорник. Не значи ако неко добро и лијепо говори да је говорник, јер је у историји било великих говорника који су злоупотребљавали говор", истакао је Мојовић.

Он је додао да се реторика и бесједништво проширило на овим просторима, те да су слобода говора и мишљења основ демократије.

"Велики Кочић је, као велики борац, народни трибун и велики говорник у некадашњем Сабору БиХ, заслужио да се млади људи, млади говорници, сјете и Кочића и у његову част бесједе", нагласио је Мојовић.

Форум бесједништва први пут је организован у оквиру "Кочићевог збора", а намјера организатора је да се овим догађајем искаже дужно поштовање према Петру Кочићу који је у своје вријеме био један од најбољих оратора у Сабору БиХ у вријеме Аустроугарске окупације.