latinica  ћирилица
29/08/2014 |  08:56 | Аутор: РТРС

Којић: Мостарска декларација за РС не постоји

Предсједавајући Предсједништва БиХ, предсједници Србије, Хрватске и Црне Горе потписаће у Мостару Декларацију о улози државе у рјешавању питања несталих усљед оружаних сукоба и непоштовања људских права, којих, према доступним информацијама, има око 11.000.
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

Конференцији, како је најављено, присуствоваће предсједавајући Међународне комисије за нестала лица Том Милер, шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен, предсједник Регионалног координационог одбора породица несталих на западном Балкану Љиљана Алвир, као и представници

Мостарска декларација о несталима, за Републику Српску фактички не постоји

Мостарска декларација о несталима, за Републику Српску фактички не постоји и није обавезујућа, јер Предсједништво БиХ о њој није постигло сагласност, упозорава директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

Тврди да је за српску страну спорно и то што је модератор декларације Међународна комисија за тражење несталих, која је у свом раду у БиХ била потпуно пристрасна и у потпуности радила у интересу одређених бошњачких структура унутар Института за тражење несталих БиХ и сагласност Тужилаштва БиХ.

Подсјетио је да је тренутно у изради протокол о сарадњи, који БиХ треба да потпише са Србијом, Хрватском и Црном Гором и он је, каже, много значајнији од декларације.

Николић: Влада Србије потпуно сагласна са текстом декларације

Предсједник Србије, Томислав Николић изјавио је уочи потписивања Мостарске декларације, да је Влада Србије потпуно сагласна са текстом тог документа. Оцијенио је да је потписивање Декларације о несталим лицима више од церемоније и, како је рекао, заиста је велики гест окупити државе које су имале у својим редовима кривце, али и међу својим грађанима нестале.