latinica  ћирилица
29/08/2014 |  09:25 | Аутор: СРНА

Мишић: Трага се за сакривеним тијелима Срба

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић упозорава да власти у Федерацији БиХ опструишу потрагу за лицима српске националности, па се посљедње вријеме више "не траже тијела несталих, већ сакривених Срба".
Милутин Мишић - Фото: РТРС
Милутин МишићФото: РТРС

Мишић у интервјуу Срни истиче да Република Српска у Сарајеву још трага за најмање 250 лица српске националности, који су својевремено изван зоне борбених дејстава изведени из својих станова.

"Власти Федерације БиХ годинама упорно воде закулисну политику, скривајући податке о њиховим судбинама и гробницама", напомиње он.

Породице погинулих из Републике Српске веома су незадовољне тражењем несталих Срба у БиХ и захтјевају да се тај процес врати на ентитетски ниво.

Мишић подржава став да је тражење несталих Срба у БиХ у застоју, те да су за такво стање најодговорнији Тужилаштво БиХ, Институт за нестала лица БиХ и друге институције надлежне за овај процес.

Он указује да нико не спречава, нити има било каквих посебних ограничења за тражење несталих на ентитетском нивоу, те да Република Српска и ФБиХ имају могућност да се путем МУП-а и других обавјештајних структура на нивоу БиХ активно укључе у овај процес.

Мишић прецизира да је Тужилаштво БиХ надлежно за прелиминарну идентификацију 625 ексхумираних тијела која се годинама налазе у три спомен-костурнице у Републици Српској.

Истовремено, Завод за судску медицину Републике Српске, који има модерну ДНК лабораторију, у потпуности је оспособљен за идентификацију посмртних остатака.

"Вјерујем да ће Завод у догледно вријеме добити сагласност Тужилаштва БиХ, јер је то једна од стратегија изласка Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ из процеса тражења несталих у БиХ", истиче Мишић.

У интервјуу Срни у поводу обиљежавања 30. августа - Међународног дана несталих, Мишић упозорава да се касни са ревизијом костурница у БиХ у којима се налази велики број неидентификованих посмртних остатака.

Тренутно сае ради на ревизији костурнице у Високом, завршене су ревизије костурница у Мостару, Невесињу и Горажду, док се у наредном периоду очекује ревизија костурница у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Мишић наводи да је у Бућа Потоку тек започета ексхумација и да бивша депонија крије судбину и посмртне остатке великог броја несталих сарајевских Срба.

"Заједнички став више институција БиХ које се баве процесом тражења несталих јесте да се у Бућа Потоку налазе тијела, али је сасвим друга ствар зашто је неко и под којим околностима обуставио ту ексхумацију и сада опструише њен наставак", каже Мишић.