latinica  ћирилица
29/08/2014 |  10:04 | Аутор: СРНА

Приједор: Осликан мурал "Трансформација"

Град Приједор добио је свој други мурал у оквиру пројекта "Приједор - град мурала", који реализује Удружење ликовних умјетника Приједор.
Мађар Атила Саможи - мурал "Трансформација" - Фото: СРНА
Мађар Атила Саможи - мурал "Трансформација"Фото: СРНА

Мађарски умјетник Атила Саможи у протекла четири дана сликао је на фасади једне зграде у центру града мурал "Трансформација" којим је међу 104 приједлога побиједио на другом међународном конкурсу за најбољи мурал у граду на Сани "Паола де Манинкор".

"Веома сам задовољан организацијом посла, пријемом код грађана Приједора који су гледали како мурал настаје, гостопримством домаћина и резултатом рада. Мурал изгледа боље него што сам очекивао. Кад се направи скица на папиру, никад се не зна како ће изгледати на зиду, али сада када је завршен, веома сам задовољан", рекао је Саможи новинарима у Приједору.

Мађарски умјетник Атила Саможи реномирани је муралиста и стрит-арт умјетник настањен у Берлину, члан свјетски познате стрит-арт групе "Вирд", као умјетник познатији под именом Видам.

Студирао је графички дизајн на у Берлину, по завршетку студија основао је графички студио, а бави се и ди-џејингом и музичком продукцијом. Радио је мурале у Берлину, Њујорку, Амстердаму, Паризу, Сао Паолу и другим градовима.

Награду "Паола де Манинкор", названу по италијанској сликарки која је 1998. године на зиду приједорске Електротехничке школе осликала први мурал, чине плакета, новчана награда од 3.000 КМ и могућност осликавања једне фасаде у граду побједничким радом.

Осликавање мурала у Приједору подржали су Удружење "Програм Приједор" из Италије, Фондација "Арселор Митал", "Фортис" група, Електродистрибуција Приједор, Жељезнице Републике Српске и Јавна установа "Центар за приказивање филмова" Приједор, те бројни приватнии предузетници.

На првом конкурсу за додјелу међународне годишње награде за најбољи мурал "Паола де Манинкор" побиједио је "Шеширџија" академске сликарке Наташе Коњевић из Бањалуке. Осликан је прошле године на зиду високом 12 метара у шеталишној зони у Приједору и убрзо постао препознатљив симбол града.

Свечано отварање новог градског мурала најављено је за идући петак, 5. септембра.