latinica  ћирилица
29/08/2014 |  10:21 | Аутор: Агенције

Шведска тестира шесточасовно радно вријеме!

Очекује се да би наредне године ново радно вријеме могло да буде уведено у цијелом Гетеборгу, а независна комисија донијеће одлуку о евентуалном увођењу исте праксе у цијелој земљи
Радно вријеме - Фото: илустрација
Радно вријемеФото: илустрација

Шведске власти разматрају увођење шесточасовног радног времена очекујући да би том праксом могли да смање боловања радника, повећају њихову продуктивност, али и уштеде новац.

У циљу тестирања новог радног времена, у Гетеборгу су у току припреме за експеримент у дому за старије особе “Вастра Хисинген“, са 60 запослених. Запослени у дому за старије особе гдје ће бити спроведен експеримент, примаће исту плату као и њихове колеге у другим таквим домовима.

Очекује се да би наредне године ново радно вријеме могло да буде уведено у цијелом граду, а независна комисија донијеће одлуку о евентуалном увођењу исте праксе у цијелој земљи. Шведске власти сматрају и да би краће радно вријеме могло допринети већој потражњи за новим кадровима за одређене послове.

Иначе, још пре неколико мјесеци шведска влада је исти експеримент отпочела са државним службеницима у Гетеборгу, како би се испитало да ли таква пракса повећава продуктивност запослених, тако да они овог љета раде шест умјесто уобичајених осам сати дневно.