latinica  ћирилица
29/08/2014 |  10:33 | Аутор: СРНА

Чуркин: Кијев води рат против сопственог народа

Савјет безбједности УН блокирао је приједлог Русије да се упути захтјев за хитан прекид ватре на југоистоку Украјине, рекао је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин и додао да је изговор за то био "једноставно неозбиљан".

У предложеном документу упућен је позив да се хитно прекину сукоби, да почне дијалог између Кијева и представника проруских активиста, те да се пружи хуманитарна помоћ становницима Донбаса.

Чуркин је рекао да украјинска армија у доњецкој и луганској области не бира у кога ће да пуца и да користи забрањену муницију, преноси "Глас Русије".

"Кијев води рат против сопственог народа", рекао је Чуркин и поручио Вашингтону да се не мијеша у унутрашње ствари суверних држава.

На ванредном састанку Савјета безбједности УН о украјинској кризи, амерички амбасадор у УН Саманта Пауер оптужила је Русију да отворено "лаже" о својој улози у Украјини.

Констатујући да се Русија оглушила о упозорења Запада када је у питању Украјина, Пауерова је питала како остале државе које се граниче са Русијом могу бити сигурне да им је гарантована безбједности и мир ако се допусти да Москва крши међународна правила.

Британски амабасадор Марк Лајал Грант затражио је од Москве да одмах повуче своје војнике и оружје са украјинске територије, пренио је АФП.

Замјеник сталног представника Француске при УН Алексис Ламек рекао је да Париз неће толерисати присуство руских војника у Украјини и додао да Москва мора обуставити достављање војне опреме проруским активистима.

Представник Литваније Рајмонда Мурмокаите, на чији захтјев је одржан ванредни састанак, сматра да је улазак руских снага на украјинску територију озбиљан ударац миру и безбједности у региону и шире.

Ово је била 24. сједница Савјета безбједности УН о украјинској кризи од марта.