latinica  ћирилица
29/08/2014 |  11:02 | Аутор: СРНА

Протест радника РАОП

Тридесетак бивших радника предузећа Енергоинвест - Расклопна опрема протестовало је испред Окружног суда у Источном Сарајеву, тражећи да им буду исплаћена дуговања по основу пресуда које је донио овај суд.

Окупљени радници су тражили и састанак са предсједником Окружног суда у Источном Сарајеву, али им је речено да је предсједник у Суду на Сокоцу и да им се нико други не може обратити.

Бивши радник РАОП-а Мишо Вукадин рекао је да је тачно година дана од када је извршена приватизација предузећа и пред зградом Општинског суда у Источном Сарајеву дато обећање да ће бити примљени сви радници. Истакао је да радници неће одустати од протеста, а ако и они не дају резултате онда ће ићи у Бањалуку.

Радислав Драганић рекао је да је у РАОП-у радио 40 година и да нема судску пресуду, јер није желио да тужи своју фирму, иако му дугује 26.000 КМ по основу неисплаћених плата. Он је навео да је добио 4.300 КМ које је уплатила Влада РС.
Драганић је истакао да је самовољно уплатио 1.020 КМ како би испунио услове и отишао у пензију прије пет мјесеци.

Бивша радница Милица Кенић рекла је да има судску пресуду коју је наплатила, а другу у износу 10.000 КМ још није.

"Иако сам из породице погинулог борца, немам предност да се вратим у фирму у којој сам радила 30 година", рекла је она, додавши да живи са двије кћерке које не раде.

Радници су најавили да ће се у понедјељак, 1. септембра окупити испред Пореске управе у Источном Новом Сарајеву.

Министарство индустрије, енергетике и рударства анализираће све своје обавезе према радницима РАОП-а по основу судских пресуда и изјаснити се о њима у року од 20 дана, али ниједан радник неће остати незадовољан, изјавио је јуче ресорни министар Жељко Ковачевић.

Бивши радници РАОП-а траже од Владе да у року од 20 дана исплати потраживања по судским пресудама и уплати доприносе на основу оствареног радног стажа.