latinica  ћирилица
29/08/2014 |  11:45 | Аутор: СРНА

Бањалука: У новој школској години више првачића

У школске клупе на подручју Бањалуке сјешће око 27.000 ученика, а ове године у прве разреде основне школе уписано је 1.935 ученика.

"Ово је податак који свакако охрабрује, јер је у бањалучке школе уписано 200 првачића више него у протеклој школској години", наводе из Градске управе Бањалука.

Као и сваке године, град Бањалука се активно укључио у активности које претходе почетку школске године.

Првачићи ће на поклон добити бојанке, азбуку и бројалице, те промотивне материјале за безбједно учешће дјеце у саобраћају.

Из Градске управе истичу да је прије почетка школске године у зонама школа обновљена хоризонтална саобраћајна сигнализација – пјешачки прелази и натписи "школа", а провјерена је и исправност хоризонталне сигнализације.

На пет локација у граду биће постављени транспаренти који упозоравају возаче да је почела школска година и да обрате посебну пажњу на дјецу, учеснике у саобраћају.

Град Бањалука се укључио у кампању Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас", током које ће бити подијељени леци и плакати који промовишу безбједно учешће дјеце у саобраћају, а биће штампан и распоред часова за ученике.

Ни ове године неће изостати помоћ за ученике из породица са четворо и више дјеце и ученике ромске националности. За њих је град обезбиједио уџбенике, торбе и школски прибор, а све то биће им уручено у понедјељак, 1. септембра.

Првог дана нове школске године градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић посјетиће основне школе "Бранко Ћопић", "Борисав Станковић" и "Станко Ракита" гдје ће ученицима пожељети успјешан почетак нове школске године и првачићима уручити поклоне.

Настава у школској 2014/2015. години почеће 1. септембра у свих 29 основних и 17 средњих школа у Бањалуци.