latinica  ћирилица
29/08/2014 |  12:31 | Аутор: СРНА

БГ: Српске типске куће и у Српској

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић разговарала је у Београду у одвојеним сусретима с министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић, те с министарком пољопривреде и заштите животне средине Србије Снежаном Богосављевић Бошковић.

Разговарано је о реализацији заједничких пројеката и активностима на унапређењу даљње сарадње. Овим састанком интензивирана је реализација пројекта изградње моста Љубовија - Братунац, граничног прелаза и приступних саобраћајница, а договорено је да ће Србија настојати да што прије закључи међудржавни споразум са БиХ, како би се ушло у реализацију пројекта, те да ће радне групе Србије и Српске имати орочено вријеме да заврше додатне послове. Српска је донијела планске документе, регулационе и просторне планове, каже министарка Голић.

- Договорили смо се да ресорно министарство Српске интензивира предлагање закључка на Влади РС, односно да овластимо институције Србије, да могу да приступе доношењу локацијских услова и грађевинске дозволе за почетак изградње овог моста, а Српска ће градити заједнички гранични прелаз за обје земље на територији Српске - рекла је Голићева.

Разговарано је и о поплавама, санацији клизишта и о приједлогу да пјешачки мост Зворник-Мали Зворник буде и мост за саобраћај. Данас су формирани и радни тимови који ће радити на размјени искустава у области енергетске ефикасности, као и да у реализацији пројеката буде ангажована домаћа грађевинска оператива. Републици Српској уступљен је пројекат за изградњу четири модела типских кућа, рекла је министарка Михајловић.

- Ово министарство је у претходном периоду припремило идејне пројекте типских српских кућа, а данас смо те пројекте уступили Републици Српској, у жељи да и они из тих идејних пројеката направе главне пројекте и да такве куће никну и у Српској - истакла је министарка Михајловић.

Два министра до краја септембра заједно ће посјетити једну од локација гдје би ове куће могле бити грађене.

Хитно ријешити проблем отпада који ријеком Лим стиже у Дрину

Министарка Голић разговарала је са министарком Снежаном Богосављевић Бошковић о горућим питањима заштите животне средине, прије свега, о загађењу водне акумулације ХЕ у Вишеграду отпадом који, углавном, долази ријеком Лим.

Ургентно се морају наћи могућа рјешења овог проблема, истакла је министарка Богосављевић Бошковић.

- Разговарали смо о заједничким пројектима којима би ово питање било трајно ријешено. Ријеч је о сметљиштима и несанитарним депонијама које се налазе у приобаљу Лима и договорили смо конкретне мјере и акције у наредном периоду. Прва мјера биће састанак радне групе Србије и Републике Српске са радном групом из Црне Горе. Биће детаљно снимљено стање на терену и предложене конкретне мјере - рекла је ресорна министарка Србије.

Састанак с начелницима општина тим поводом биће одржан 10. септембра у Прибоју. Министарка Голић посјетила је и Представништво РС у Београду и најавила манифестацију "Дани Српске у Србији" од 4. до 10. септембра, која ће имати пословни, културни, научни и туристички значај.