latinica  ћирилица
29/08/2014 |  13:15 | Аутор: СРНА

Дукић: И Ердоган против крста на Златишту

Савез логораша Републике Српске неће одустати од подизања спомен-крста у септембру на Златишту код Сарајева, упркос притисцима којима је посљедњих дана изложен од ОХР-а, Европске комисије и бившег турског премијера Реџепа Ердогана да одустане од те намјере, изјавио је предсједник Савеза Бранислав Дукић.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"ОХР, Европска комисија и Турска у посљедња два дана на мене, као предсједника Савеза логораша Републике Српске, врше притисак да одустанемо од подизања спомен-крста на Златишту", тврди Дукић.

Дукић каже да је одбио да се састане са представницима ОХР-а и Европске комисије у вези са подизањем спомен-крста у Сарајеву.

"Ко је Ердоган да забрани Србима да изграде спомен-крст на својој земљи, како би могли да се поклоне сјенима српских жртава у протеклом отаџбинском рату?", пита Дукић.

На Златишту изнад Сарајева биће подигнут спомен-крст као знак сјећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба, одлучено је недавно у Требињу на сједници Предсједништва Савеза логораша Републике Српске.

Предсједник Савеза Бранислав Дукић рекао је тада да нико нема право да забрани да 6.600 имена буде уписано да су ти људи страдали у Сарајеву, као што нико нема право да пориче да је у том граду било 126 логора, гдје 5.000 страдалника никада није дочекало слободу.

ОХР је раније саопштио да све институције у БиХ, укључујући институције политичког, вјерског и грађанског друштва, треба да раде на помирењу.

"Разочаравајуће је то да удружењима погинулих и несталих лица недостаје разумијевања за међусобна страдања", рекао је раније портпарол ОХР-а Елдар Субашић.

Бивши премијер Турске Реџеп Ердоган изјавио је недавно за турски локални радио да "неће дозволити изградњу спомен-крста на Златишту код Сарајева".