latinica  ћирилица
29/08/2014 |  14:54 | Аутор: РТРС

Радојичић: Изетбеговић не може индивидуално потписивати декларацију

Предсједник НСРС Игор Радојичић каже да Република Српска тражи више од 1.600 лица и да је потребно вршити сваку врсту притиска на међународну заједницу ради рјешавања овог проблема. Радојичић је на Тргу Крајине у Бањалуци, поводом Међународног дана несталих, рекао је да је обиљежавање тог дана једна од прилика да се јавност подсјети на овај проблем.

"Више од 1.600 лица тражи се из Српске и потребно је вршити сваку врсту притиска на међународну заједницу да се овај проблем рјешава", рекао је Радојичић.

Он је додао да породице погинулих и несталих из Републике Српске нису задовољне радом Института за нестала лица БиХ, подсјећајући да је међународна заједница прије 10 година, више силом него милом, промијенила Закон о идентификацији несталих и заробљених.

"Ако се настави овакав спор процес тражења он се не би никада завршио, породице из Републике Српске, уз нашу подршку, морају од Суда да људска права у Стразбуру тражити да се убрза овај процес", нагласио је предсједник Парламента РС.

Радојичић је рекао да данашње потписивање декларације о несталим лицима у Мостару није усаглашено са Републиком Српском. "Колико ми је познато, ни Предсједништво БиХ нема одлуку о томе. Предсједавајући Предсједништва Бакир Изетбеговић не може индивидуално потписивати такву декларацију", нагласио је Радојичић.

Градска организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалуке данас је на Тргу Крајине поводом Међународног дана несталих организовала манифестацију у којој су састављањем силуете веселог лица од стиропора високог два метра и путем плаката изразила незадовољство процесом тражења несталих Срба у БиХ и радом Института за нестала лица.

Породице несталих захтијевају да буде убрзан процес идентификације несталих и да власти на нивоу БиХ усвоје датум 30. август као дан сјећања на све нестале у БиХ и да се озбиљно укључе у његово обиљежавање.

Из Градске организације затражили су да власти у БиХ, а нарочито Министарство за људска права и избјеглице БиХ, припреме извјештај о провођењу Закона о несталим особама БиХ у протеклих десет година.

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је да питање несталих и заробљених лица за Српску није ријешено и да је Институт за тражење несталих пројектован орган који је својим радом показо да процес тражења несталих неће бити завршен ни за 40 година.

"Покренућемо процедуру враћања питања несталих са Института на ниво Републике Српске која мора преузети одговорност за овај процес", рекао је Митровић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да Центар изражава незадовољство због спорости у тражењу и идентификацији несталих лица и подржава Градску организацију када је о томе ријеч.

"Нисмо задовољни радом Тужилаштва БиХ и Института за тражење несталих који су били ангажовани само на идентификацији Бошњака, а занемарено је тражење Срба", рекао је Којић новинарима на Тргу Крајине.

Он је додао да све то указује да Република Српска има право на незадовољство и да је јасно да је Институт на страни Бошњака.