latinica  ћирилица
29/08/2014 |  15:01 | Аутор: СРНА

Приједор: Примјер успјешне локалне заједнице

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је град Приједор примјер успјешне локалне заједнице и ревитализације послије поплава и да га треба третирати као центар регије у свим развојним плановима и стратешким документима.

"Приједор дужи низ година показује континуитет у стабилности и овдје смо да се потврди да је у политичком и безбједносном смислу стабилна средина окренута развоју економије и инфраструктуре", рекао је Додик новинарима у Приједору након састанка са градоначелником Марком Павићем и предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић.

Додик је изразио спремност за помоћ граду Приједору са републичког нивоа у завршетку спортске дворане на Уријама и у набавци мазута за предстојећу сезону гријања.

"Са локалним властима договорићемо се шта као допринос идуће годне дати за довршетак спортске дворане, јер Приједор то заслужује, а оперативно ћемо радити и на помоћи у погледу обезбјеђивања енергената за гријање", истакао је Додик.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се приводи крају подјела ваучера за помоћ поплављенима, а да су за област пољопривреде припремљена рјешења и за сјетву и за сточни фонд у тијесној сарадњи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Фонда солидарности.

Према њеним ријечима, тамо гдје локалне комисије утврде да није било обештећења на другом мјесту и да грађани живе ту, упркос томе што имају документа негдје друго, имаће иста права као и грађани који су већ добили ваучере. Она је додала да таквих случајева има неколико стотина, да су локалне комисије већ добиле упутства како да обаве провјеру и да тај посао неће дуго трајати.

"У континуитету Влада и штаб анализирају дешавања која су била у поплавама, а односе се на пропусте који би се могли приписати републичким или локалним институцијама, али паралелно с тим, независно од Владе и штаба, надлежни органи су почели своје провјере и своје активности на утврђивању евентуалне нечије одговорности", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да ће и Парламент Српске, путем Анкетног одбора, водити одређене активности. "Приоритет је ријешити критичне тачке, а онда наставити са пројектом који се већ одвија и подразумијева интервенције на више од 140 локација у Српској", додала је Цвијановићева.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да је након мајских поплава завршена надокнада штета грађанима за стамбене објекте, осим случајева размимоилажења докумената и стварне адресе становања, а да је сада приоритет санација у пољопривреди, због јесење сјетве.

Појаснио да Приједор ради на замјени мазута као енергента биомасом, али да се током предстојеће сезоне гријања и даље мора гријати на мазут, те је затражио помоћ од предсједника Републике да се лично заложи, као што је то учинио и лани, за повољније услове набавке мазута за Приједор у Оптима групи.