latinica  ћирилица
29/08/2014 |  16:00 | Аутор: СРНА

Напозната судбина 1.711 лица са Космета

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију затражила је поводом Међународног дана несталих, да надлежни покрајински органи, а посебно међународна заједница, искористе сав свој ауторитет и уложе максималан напор да би било ријешено питање судбине 1.711 несталих, те расвијетљени и кажњени сви злочини почињени на Космету.
 - Фото: РТС
Фото: РТС

"Србија никада неће дозволити да се забораве и остану нерасветљени и некажњени злочинци и злочини на Косову и Метохији, како би се у потпуности затворио део историје обележен сукобима и страдањима и отворило ново поглавље изградње помирења и поверења на овим просторима", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Истакнуто је да је обавеза према породицама 532 нестала лица српске националности на КиМ да се учини све да би породице добиле одговоре и истину о њиховим несталим члановима, међу којима су и они за које се претпоставља да су невини изгубили животе и да су жртве трговине органима.

"Подједнако страшно као сами злочини јесте то што правде и истине још нема. У сарадњи с надлежним институцијама, Србија је апсолутно посвећена решавању тог проблема, да се сазна пуна истина, а одговорни адекватно казне. То је наш дуг несталим лицима и њиховим породицама", наводи се у саопштењу.

"Рјешавање судбине несталих, којих је у региону 11.175, предуслов је да се цио регион у пуном капацитету окрене будућности, помирењу и сарадњи", истиче се у саопштењу.