latinica  ћирилица
29/08/2014 |  16:06 | Аутор: РТРС

Од понедјељка кампања "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас"

Ауто-мото савез Републике Српске, у сарадњи са министарствима унутрашњих послова, саобраћаја и веза и просвјете и културе почеће од понедјељка, 1. септембра, превентивну кампању "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас", којом ће се утицати на возаче да повећају опрез због почетка школске године, те едуковати ученици, родитељи и наставници о правилном понашању у саобраћају.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Министар унутрашњих послова Радислав Јовичић рекао је да су припадници МУП-а прије почетка школске године провјерили инфраструктуру и саобраћајну сигнализацију око свих школских објеката, те дали препоруке и смјернице локалним заједницама.

"У наредном периоду повећаћемо број полицијских службеника у близини школа како би превентивно утицали на смањење брзине возача", рекао је Јовичић у бањалучкој Основној школи "Иво Андрић".

Он је додао да су припадници МУП-а са осталим институцијама обавили и контролу техничке исправности аутобуса за превоз ученика, те одређени број возила искључили из саобраћаја, а одређенима наложили техничку поправку.

Генерални секретар Републичког ауто-мото савеза Ранко Бабић прецизирао је да је ова организација израдила видео-спот који се већ емитује, радио џингл, упутство за родитеље о припреми дјеце за самостално и безбједно учешће у саобраћају, те летак и билборд за возаче, којим се возачи подсјећају да ће од 1. септембра бити много више дјеце на улицама.

"Ову прилику користимо да возаче подсјетимо да је сада на њима највећа одговорност", рекао је Бабић.

Он је додао и да Ауто-мото савез, у сарадњи са основним школама, дјецу припрема за републичко такмичење "Дјеца у саобраћају", те да су у већини школа формиране саобраћајне секције.

Он је изразио наду да ће ускоро бити завршен и правилник о школским саобраћајним патролама, које би требало да буду успостављене уз помоћ саобраћајне полиције.

Кампања "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас" трајаће до 30. септембра.