latinica  ћирилица
29/08/2014 |  21:11 | Аутор: РТРС

Пјесничко вече "Кочићу у част"

У Банском двору у Бањалуци вечерас је, у оквиру 49. Кочићевог збора, одржано пјесничко вече "Кочићу у част" на којем је наступило 15 пјесника из неколико градова Српске.

Пјесници се окупљају око Кочића и његовог језика, а о томе је неопходно упознати и свјетске књижевнике, рекао је потпредсједник Удружења књижевника Српске Предраг Бјелошевић.

- Ако желимо да славимо Петра Кочића, нашег великана и писца, онда можемо да га славимо на један нови начин у складу са временом у којем живимо. Треба да упознамо и окружење и свијет са његовим дјелом, можемо да то учинимо уколико у Бањалуку на Кочићев збор доводимо писце и преводиоце из свијета, што и јесте наш циљ - истакао је Бјелошевић.

Он је подсјетио да Удружење већ другу годину учествује на Кочићевом збору.

Књижевник из Србије Драган Јовановић Данилов рекао је да се из Кочићевих дјела види како је он схватао завичај.

- Не као неко пуко мјесто на географској карти, већ као нешто живо, као нека жива човјекова суштина и то је најдубљи смисао његовог приповједаштва које је невјероватно самородно, дубоко, снажно - нагласио је Данилов.

Он је рекао да је Бањалука град пјесништва и умјетности, у којем се налази лијепа количина енергије - поетске, књижевне и умјетничке.

У оквиру 49. "Кочићевог збора", у Бањалуци ће сутра бити одржана свечана академија под називом "Молитва слободи".