latinica  ћирилица
29/08/2014 |  22:20 | Аутор: ТАНЈУГ

"Ледени изазов" прикупио преко 100 милиона долара

Захваљујући виралном хиту поливања хладном водом, досад је прикупљено више од 100 милиона долара за борбу против Лу Геригове болести (АЛС), саопштили су данас организатори.
Ледени изазов - Фото: Beta/AP
Ледени изазовФото: Beta/AP

Проширивши се попут пожара друштвеним мрежама, ова добротворна акција, којом се жељело привући пажњу на Лу Геригову болест, тј. Амиотрофичну латералну склерозу (АЛС), наишла је на огроман одазив у свијету.
Прикључили су јој се многобројне познате личности, укључујући Тома Круза, Стивена Спилберга, Била Гејтса, па чак и бившег америчког предсједника Џорџа Буша.

Удружење АЛС саопштило је да је захваљујући "Леденом изазову" од 29. јула до 20. августа прикупљено 100,9 милиона долара. Поређења ради, у истом периоду прошле године донирано је 2,8 милиона долара.
"Ријеч захвалност није довољна да се изрази оно што тренутно осјећамо", казала је Барбара Њухаус, предсједница удружења.
"Ова сума ће бити искоришћена за финансирање нових истраживања као и за његу и подршку људима који живе с овом болешћу", навела је она, преноси АФП.

За успјех интернет кампање првенствено су заслужне звијезде свјетског шоу бизниса, спорта, политике и бизниса.
Тејлор Свифт, Шакира, Кети Пери, Лејди Гага, Мат Дејмон, Усеин Болт, Жизел Бундшен, Џастин Бибер, Марк Цукерберг, Нејмар, Кејт Мос и Дејвид и Викторија Бекам и Новак Ђоковић су само неке од познатих личности који су досад учествовале у "Ice Bucket Challenge"-у.