latinica  ћирилица
09/09/2014 |  00:10 | Аутор: РТРС

"Индиректно" о спиновању и манипулацији појединих медија

Иако је до почетка предизборне кампање остало још три дана, чини се да она већ увелико траје, сматрају стручњаци. Како у мору информација уочи почетка предизборне кампање видјети ону праву, а како препознати спинове или лажне поруке? Одговор је у професионалном извјештавању и поштовању новинарског кодекса. Ипак, слиједе ли то баш сви медији?
Индиректно - Фото: РТРС
ИндиректноФото: РТРС

Стручњаци се слажу у једном – увијек када предстоји изборна кампања све политичке странке ангажују анкетаре који су у служби тих политичких странака. Међутим, одлука је ипак на медијима да ли ће то и пласирати.

"Јавност је жељна информације ко ће да влада, ко ће на коју позицију, а  и медији то користе. Тиме подижу читаност, гледаност и тако и профитирају'', изјавио је у емсији "Индиректно" Александар Врањеш, професор Факултета политичких наука у Бањалуци.

Драган Јеринић, предсједник Удружење новинара Републике Српске, наглашава да би медији приликом пласирања истраживања јавног мнијења понашати требало да се односе као и према свакој другој информацији - професионално и објективно.

"На медијима је да се према свакој информацији, али и истраживању односи професионално и објективно, како би гледаоци, могли да изведу потребне закључке'', истакао је Јеринић.

Саговорници су се сложили да се изузимањем неких информација, а додавањем других оставља велики простор за манипулацију. Извлачење из контекста ствара погрешну слику у јавности, а тиме се служе и медији и истраживачке агенције.

"У комбинацији оба потенцијала може доћи до заблуде у јавности. Проблем је и неке истраживачке куће, и агенције ако непрофесионално поступа, а и кад медији забораве или чак намерно прећуте неку информацију", рекао је Борислав Вукојевић истаживач Института за друштвена истраживања ФПН Бањалука.

Само чињенице

Зато је најбоље у етер слати голе чињенице, сматрају у Удружењу новинара. Супротан примјер је злоупотреба кредибилне агенције ИПСОС.

Према ријечима политиколога Врањеша у том случају се радило о покушају да се на неки начин подигне рејтинг одређеном фавориту "за који тај медиј ради".

"То је покушај да се изазове ефекат у народу познат `сви ћемо тамо, уз победника`. Онда се измишљају такве информације да би се рекло ово је победник - слиједите га", тврди Врањеш.

Манипулацијом медији губе кредибилитет

Први човјек Удружења новинара сматра да објављивањем лажних информација, као шти су непостојећа истраживања јавног мнијења, медиј губи кредибилитет и у јавности и на тржишту.

"То је ствар избора медија. Ако пусте десет пута лажну информацију у јавност, гледаоци и читаоци ће процијенити, да ли тај медиј има или нема кредибилитет. И медиј улаже себе у то што објави. Ако изгуби кредибилитет онда он губи позицију и на тржишту и у јавности", тврди Јеринић.

Приликом пласирања информација о испитивањима јавног мнијења јавност би требало упутити на методологију истраживања, савјетује Вукојевић.

"Људи би требали да гледају како је одрађено истраживање, који је узорак, где је урађено, каква су питања постављена и у ком периоду", нагласио је он.

Сви саговорници у емисији су потврдили став да се мора поштовати етички кодекс, који осигурава да се избјегну манипулације.

Комплетну емисију "Индиректно" можете погледати овдје.