latinica  ћирилица
09/09/2014 |  07:12 | Аутор: sportske.net

"Јужноамеричка" Барселона замијенила "холандску"

Ова сезона ће бити историјска за Барселону.

Каталонци који су некада важили за "холандску" екипу имаће највише Јужноамериканаца у историји!

Наравно, Јохан Кројф и његова "наранџаста" револуција су оставили неизбрисиви траг у историји Барселоне. Деценијама су Каталонци, посебно се то односи на деведесете прошлог вијека када су фудбалери из Холандије били најбројнији у свлачионици.

Наравно, говоримо о иностраним фудбалерима. Међутим, занимљиво да је један Холанђанин, Френк Рајкард прекинуо ту праксу. Наиме, када је Барса освојила европску титулу, Јужноамериканци су преузели примат, било их је осморица у свлачионици.

Подсјетимо, Деко, Едм&иацуте;лсон, Роналдињо, Меси, Силвињо, Белети, Мота и Жефрен су били играчи који су учествовали у походу на европску круну, али је већ код Гвардиоле тај број смањен, прво на шест, а онда и само четворицу 2010.

Послије су стигли Маскерано и Алексис Санчез, овај други је љетос напустио Каталонију, али ће ова сезона бити упамћена по томе што никада више Јужноамериканаца није било у тиму.

Наиме, стигли су голман Браво, затим Суарез, као и Бразилац Даглас. Овај посљедњи је донио превагу Бразилцима, па их је први пут у историји петорица у свлачионици. Уз њега, ту су још Нејмар, Алвеш, Адријано и Рафиња, који је истина рођен и одрастао у Шпанији, али за разлику од рођеног брата Тијага Алкантаре, одабрао је да игра за домовину свог оца, Мазиња.

Пет Бразилаца, два Аргентинца, Меси и Маскерано, затим Браво и Суарез чине праву колонију Латиноамериканаца. То је око 40% тима, тачније 39.1%, а занимљиво да број фудбалера из Бразила није рекорд. У помињаној 2006. било је чак шест Бразилаца предвођених Дињом, али само један Аргентинац, Меси, и заборављени Жефрен који је рођен у Венецуели.

Бразилаца је послије Кројфа традиционално било највише, чак и када је важило правило о три странца ту су били Роналдо, Ђовани и Пици, а годину дана касније им се придружио Сони Андерсон.

Послије је са Ван Галом стигла нова холандска револуција, али је чињеница да је најбоље резултате Барселона постизала када је већина играча била из "Ла Масије". Меси је Аргентинац, али данас ћете тешко наћи некога ко га посматра као странца, исто се може рећи за напријед поменутог Рафињу.

Истина је такође да од 23 фудбалера ове сезоне Луис Енрике и даље има више од половине пониклих у клубу, али и да је већина њих у епизодним улогама, односно да је доласком Ракитића, Брава, Матјеа, Суареза, прошле године и Нејмара тежиште помјерено ка страним играчима.

Но, ако гледамо традицију, у сезони када је било највише фудбалера из Јужне Америке, освојена је европска титула 2006.

Да ли је то судбински знак за ову сезону?