latinica  ћирилица
09/09/2014 |  08:38 | Аутор: Агенције

Зна се ко је "џихадиста Џон"

Британске и америчке власти знају ко је погубио америчке новинаре Џејмса Фолија и Стивена Сотлофа, објавио је "Дејли мејл".


Како наводи британски лист, његов идентитет ће бити објелодањен за неколико дана. Позивајући се на неименоване изворе, "Мирор" наводи да ће антитерористичка полиција ускор ухапсити 12 особа у Британији, који су повезани са припадником Исламске државе, познатом као "Џон", који је убио новинаре.

Екзекутор је један од четворице британских џихадиста, познатих као "Битлси", који држе таоце у Сирији.

Како наводи лист, тим америчког Федералног истражног бироа је прошлог мјесеца отпутовао у Британију и сада се "затвара круг" око 12 осумњичених за које се вјерује да су "џихадисти Џону" помогли финансијски и на друге начине да отпутује у Сирију.

Први амерички новинар којег су убили припадници Исламске државе је Џејмс Фоли који је нестао у Сирији у новембру 2012. године.

ИС је 19. августа објавила снимак његовог погубљења.

Фоли је нестао на сјеверу Сирије радећи као новинар хонорарац за агенцију АФП и бостонску медијску компанију "Глобал Пост".

Потом су убили и америчког новинара Стивена Сотлофа.

Сотлоф је био новинар слободњак који је путовао по Блиском истоку извјештавајући, између осталих, за америчке магазине "Тајм" и "Форин полиси".

Киднапован је у Сирији у августу 2013. године, убрзо пошто је прешао границу из Турске.