latinica  ћирилица
09/09/2014 |  09:22 | Аутор: Агенције

Нова необична грана услуга - извињење

У Земљи излазећег сунца се посљедњих година развила нова, необична грана услуга – грађани могу себи да приуште тај луксуз да за одређени хонорар унајме "замјеника за извињење" који ће умјесто њих поднијети непријатност коју тај чин носи. Ти замјеници често преузимају психички терет извињења тако што се пред особом којој се дугује извињење претварају да су клијентов рођак или колега са посла.
Наклон - Фото: илустрација
НаклонФото: илустрација

Извинити се није једноставно, јер тај чин подразумева признање кривице, преузимање одговорности, па и пристанак на срамоту и друге посљедице. Извињење може постати и права ноћна мора када друга страна не жели да га услиши.

Грађани Јапана, међутим, сада имају могућност да сву ту непријатност и стрес у цјелини избјегну. Наиме, у Земљи излазећег сунца у посљедњих седам година дјелују заступништва за извињавање – фирме чија се услуга састоји у томе да за одређену новчану накнаду преузму на себе обавезу да се у корист клијента извини особама којима је он нанео материјалну штету, физичку или емотивну повреду.

Притом, оне се не устручавају од лажног представљања. Тако агенција "Јокохама Бенрија" на свом сајту отворено нуди потенцијалним клијентима да се извини у њихово име, или у име њихове породице, пријатеља и фирме, тако што ће неког од својих службеника другој страни представити као члана породице клијента или као радника клијентове компаније.

Ова агенција гарантује да ће се извинити управо онако како се унапред договори са клијентом и да ће засигурно ублажити гњев стране којој се извињење упућује. Обећава и да ће њен службеник плакати док се извињава ако се то од њега тражи!

Агенција је чак навела и своју дефиницију и класификацију извињења. „Извињење је чин којим се признаје сопствена грешка и тражи опроштај“, наводе они и истичу да се извињења могу подијелити на искрена и стратешка, на она које даје појединац, група или држава.

 

Директори KDDI и компанијa "Casio" и NEC јавно се извињавају због лоших батерија за мобилне апарате

 

Компанија "Игапуро агенти" нуди консултације и услугу извињења 24 часа дневно, седам дана у недјељи и чак позива заинтересоване грађане на обуку у извињавању. Израдили су и приручник по којем њени стручњаци за етикецију држе часове из пристојног и увјерљивог извињавања у различитим ситуацијама.

Ова фирма у понуди има и услугу извињења телефоном или факсом по цени од 80 евра или више, зависно од садржаја и дужине текста, док услуга на терену, као што је вербална и психолошка подршка клијенту приликом састанка на којем треба да се извини, кошта 160 евра или више, у зависности од времена које замјеник или консултант за извињења проведе на терену.

Ако дода још нешто новца, клијент стиче могућност да утиче и на друге детаље у вези са извињењем, као што је одијело које ће професонални замјеник за извињење носити приликом састанка!