latinica  ћирилица
09/09/2014 |  09:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Забринутост НАТО-а због Шкотске

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је на самиту НАТО-а у Велсу било забринутости поводом шкотског референдума о независности.
Бијела књига независност Шкотске - Фото: Beta/AP
Бијела књига независност ШкотскеФото: Beta/AP

Челници земаља чланова Алијансе састали су се у Нјупорту, а једна од тема разговора био је и референдум заказан за 18. септембар.

"Преовлађујућа реакција људи који нашој земљи желе добро је да, наравно, кажу да је одлука на народу Шкотске, али да се они надају да ћемо остати заједно", изјавио је Камерон.

Британија у поморској бази Фаслејн у Шкотској има четири подморнице са нуклеарним главама "трајдент". Шкотска национална странка, која се залаже за независност, жели да се нуклеарно оружје измјести из будуће самосталне Шкотске што је прије могуће.

Они који се залажу за независност желе да самостална Шкотска траже чланство у НАТО као ненуклеарна држава.

Присталице останка Шкотске у Британији кренули су јуче у кампању улицама Абердина, који је нафтна престоница те земље, а њихова циљна група су они који се још нису одлучили како ће гласати 18. септембра и који практично могу да одлуче резултат референдума.

Нафта је у центру дебате око независности. Око 42 милијарде барела нафте и гаса су извађене из Сјеверног мора од раних седамдесетих година досад.

Већина аналитичара се, међутим, слаже да ће та производња наредних година опасти. Према најоптимистичкијим предвиђањима у наредних пет година приход на овом сектору ће достићи 38,7 милијарди фунти (48 милијарди евра), док га британска влада прогнозира на 17,6 милијарди фунти.

Присталице останка Шкотске у Британији, опремљене беџевима са слоганом против независности "не хвала", иду по Абердину од врата до врата, разговарајући с грађанима, али тамо гдје је изнад улаза објешена застава Шкотске са слоганом "да" не куцају, већ само свој материјал у прилог Уније гурају испод врата.

"Вјерујем да ће 'не' однети победу, али ипак сам забринут" истиче један од учесника кампање, 62-годишњи Вили Примроуз. "Осјећам се веома шкотски, али желим да будем Шкот у федералном Уједињеном Краљевству, а не у малој нацији", истиче Примроуз.

Присталица независности Иан Ворк (65) истиче како "није у питању само нафта. Имамо друге ствари које можемо да искористимо. Имамо говедну, виски. Ми смо богата земља са релативно малим становништвом и ако засучемо рукаве, добро ћемо проћи".