latinica  ћирилица
09/09/2014 |  10:39 | Аутор: Агенције

Додик: БиХ мора бити унија држава

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао ће БиХ морати да буде унија двије, односно три државе, а не конфедерација, ако жели да опстане и додао да би волио да он буде тај који ће прогласити независну Републику Српску.

Додик је изјавио да се долазак групе британских специјалаца у БиХ пред предизборну кампању дјелимично може сматрати као притисак.

"То је њихово ширење демократије на начин да се њихови наоружани војници појаве, запријете", рекао је Додик синоћ за београдску Хепи ТВ. Највећи проблем свих на Балкану је међународни фактор који ту има своје интересе", оцијенио је Додик.

Он је истакао да неки у Републици Српској наивно вјерују да ће им само помоћ која долази од тих странаца омогућити одређену предност и да ће им новац, који добијају неке политичке партије и неки медији у Српској, помоћи да превагну и да управљају друштвом опет по налогу тих странаца.

Додик је рекао да су "првоборци" СДС-а данас на маргинама те партије, а да су дошли "неки момци који сматрају да је кључно питање повезивање, прије свега са Америком и неким другим политичким структурама, британским структурама и амбасадама, који су ставили своју политичку судбину у функцију сарадње са њима".

"Сасвим извјесно изгледа да је њихова кооперација и сарадња усмјерена на то да придобију одређено повјерење, а Британци су им обезбјеђивали маркетиншке услуге, новац и све остало што добијају", навео је Додик.

Он је рекао да је неколико пута предлагао опозицији споразум о сарадњи, о јединству због интереса Републике Српске, јер долази тешко вријеме, али да су из опозиције калкулисали и првом приликом срушили тај споразум.

Каже да су странци већ научили да власти РС неће више преносити надлежности. И одатле су кренуле приче - да ако желе да моделирају Републику Српску, морају да склоне Додика и његове људе, па је кренула прича о криминалу, корупцији. А онда су рекли овима из опозиције - само причајте о томе, а нико нема конкретан доказ о нечему", рекао је Додик за Хепи ТВ.

Цијелу емисију можете погледати овдје.