latinica  ћирилица
09/09/2014 |  10:44 | Аутор: Агенције

Шеријатска полиција у Вуперталу?!

Муслимански радикали почели су да проводе исламски закон, или шеријат, на улицама Вупертала у њемачкој покрајини Сјеверна Рајна-Вестфалија.
Шеријатска полиција - Фото: илустрација
Шеријатска полицијаФото: илустрација

Млади, забрађени исламисти који носе наранџасте безбједносне прслуке на којима пише "Шеријатска полиција", прогласили су дијелове Вупертала "зонама под контролом шеријата".

Они дистрибуишу жуте летке у којима се објашњавају правила понашања у градским "шеријатским зонама" - наводи портал "Гејтстон институт".

Екстремисти од муслиманских и немуслиманских пролазника траже да слушају салафистичка предавања и да се уздржавају од алкохола, цигарета, дрога, коцке, слушања музике, порнографије или проституције.

У седмоминутном пропагандном филму на њемачком језику под насловом "Шеријатска полиција: ускоро у вашем граду" приказана је група мушкараца на чијем је челу Нијемац преобраћеник у ислам - Свен Лау, како ноћу шета улицама Вупертала и врше притисак на младе да прихвате радикални ислам.

У појединим случајевима, они су физички покушали да спријече младе да уђу у барове, казина и дискотеке, а они који су им пружили отпор су застрашивани.

Након што су мјештани обавијестили њемачке власти, полиција је појачала присуство у централном дијелу Вупертала, а установљена је и телефонска линија на коју грађани могу да пријављују могуће криминалне активности.

Шеф полиције Вупертала Биргита Радермахер истиче да муслиманска "псеудо полиција" представља пријетњу по владавину закона и да само државна полиција има легитимно право да дјелује у Њемачкој.

"Монопол власти налази се једино у рукама државе. Понашање којим се застрашује, пријети или провоцира, неће бити толерисано. Та `шеријатска полиција` није легитимна. Чим неко примијети те особе, одмах треба да позове полицију", истакла је Радермахерова.

Градоначелник Вупертала Петер Јунг вјерује да ће се полиција обрачунати са исламистима.

"Намјера исламиста је да провоцирају и присилно намећу своју идеологију над другима. Нећемо то дозволити", поручује Јунг.

Број салафиста у Њемачкој у протеклих неколико година је у порасту и њемачке власти су објавиле бројна упозорења о пријетњи коју представља ова идеологија у тој земљи и остатку Европе.

У јуну 2014. године, око 400 салафиста окупило се ради роштиља на "грил фесту" у области Таненбух у Бону како би слушали предавања појединих најрадикалнијих салафистичких проповједника у Њемачкој.

Полиција је навела да је сврха окупљања прикупљање средстава и регрутација добровољаца за џихад у Сирији.

Међутим, након "грил феста" групице младих салафиста почеле су да проводе шеријат на улицама Бона и да приморавају младе жене да носе мараме.

Суђење четворици салафиста оптужених за подметање бомбе на главној жељезничкој станици у Бону у децембру 2012. године и за планирање убиства антиисламској активисте у Леверкузену у марту 2013. године, ускоро треба да почне у Диселдорфу, пријестоници Сјеверне Рајне-Вестфалије.

Власти су изразиле забринутост да ће судски процес, који би могао трајати до двије године, изазвати насилне сукобе између салафиста и бројних чланова разних неонацистичких групација из Сјеверне Рајне-Вестфалије.

Једна од сличних организација "Рехте" /Право/, основала је сопствену ударну групу под називом "Чувари града Вупертала" с циљем борбе против "шеријатске полиције".