latinica  ћирилица
09/09/2014 |  10:55 | Аутор: Агенције

Вучић: Намјеравамо да сарађујемо са Москвом

Србија, која се налази на европском путу, слободна је земља коју треба уважавати и њој нико не може наређивати да руши односе са Руском Федерацијом, поручио је премијер Александар Вучић.

Он је поновио да Србија није увела, нити намјерава уводити санкције Русији, већ, напротив, намјерава да сарађује са Москвом, посебно у области енергетике.

"Српски и руски народ су веома блиски и имамо много заједничких пројеката", рекао је премијер Србије за руску агенцију "Интертас".

Вучић је рекао да му је Његова светост патријарх Српске православне цркве /СПЦ/ Иринеј рекао да је став Цркве да није потребно увођење санкција Русији.

"Рекао сам му, Црква у Србији не одлучује, али хвала вам на мишљењу. И веома је важно да знамо шта Црква мисли", рекао је Вучић.

Говорећи о пројекту "Јужни ток" Вучић је нагласио да је Србија имала "прилично тешке услове", али да је захваљујући жељи предсједника Русије Владимира Путина "брзо и лако постигнут договор".

Он је оцијенио да у реализацији пројекта изградње гасовода "Јужни ток" не зависи све од Србије, већ и од Русије и Европске уније.

"Не може `Јужни ток` почети на граници Србије и Бугарске и завршити се на граници Србије и Мађарске. Он треба да прође кроз Бугарску, Мађарску, Аустрију и све остале земље. Србија је свој посао урадили на одговарајући начин, а остало зависи од других", рекао је Вучић.

Српски премијер истакао је да ће важан догађај, не само за Србију, већ и за руско-српске односе, бити предстојеће обиљежавање 70 година од ослобођења Београда од фашистичког окупатора.

"Југословенске снаге, пре свега српске, уз велику, огромну подршку и помоћ Црвене армије, ослободиле су Београд 20. октобра 1944. То је била једна од наших великих историјских победа", рекао је Вучић.