latinica  ћирилица
09/09/2014 |  12:45 | Аутор: РТРС

НСРС о оснивању општине Станари

У Бањалуци је почела посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити разматран Приједлог закона о оснивању општине Станари, којим се уређује оснивање, подручје, надлежности, органи, њихов избор и финансирање ове општине.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је  да постоји консензус грађана, институција и политичких партија у Српској за формирање општине Станари.
"Република Српска и на овај начин показује институционалну снагу, што је веома важно", рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, образлажући Приједлог закона о оснивању општине Станари.

Према његовим ријечима, постоји уставни основ за оснивање ове општине.

"Све неопходне активности за оснивање општине Станари урађене су у складу са законом. Приједлогом закона о оснивању општине Станари уређује се оснивање, подручје, надлежности, органи, њихов избор и финансирање ове општине", додао је Додик.

Он је нагласио да је веома важно што је и Скупштина града Добоја дала подршку за оснивање општине Станари.

Предсједник Српске оцијенио је да је битно што се у Станарима гради термоелектрана, као и аутопут Добој - Бањалука. "Тиме ће бити омогућено да ова општина буде једна од перспективнијих у Републици Српској", каже Додик.

Он је подсјетио да је парламент Српске утврдио Нацрт закона о оснивању општине Станари у јулу ове године, који је у јавној расправи добио апсолутну подршку.

Додик је позвао посланике да једниствено усвоје Приједлог закона о оснивању општине Станари.

Посебној сједници, осим предсједника Додика, присуствују представници Одбора за оснивање општине Станари

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о допуни Закона о територијалној организацији Републике Српске.