latinica  ћирилица
09/09/2014 |  13:12 | Аутор: Агенције

Парастос за убијене у области "Медачки џеп"

У београдској цркви Светог Марка служен је парастос за 88 Срба који су убијени на данашњи дан 1993. године у агресији хрватске војске на села Читлук, Дивосело и Почитељ у области "Медачки џеп".


Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац подсјетио је да су сви одговорни за злочин у "Медачком џепу" избјегли правду, укључујући и генерала Мирка Норца, коме је суђено за овај злочин, али је након издржаних двије трећине казне ослобођен.

"Ово казује да Хрватска није спремна да се суочи са тамнијом страном своје прошлости. Док се не суочи, не можемо говорити о трајном помирењу", сматра Штрбац.

Он је указао на поражавајућу истину да у селима Читлук, Дивосело и Почитељ данас живи шесторо стараца, док је у тим селима, према попису становништва у Хрватској из 1991. године, било 780 становника, углавном Срба.

"Јуче их је било шест. Догодине ће их бити још мање. У Дивоселу више нико не живи. Живих нема, а нема ни правде за оне који су учинили да ова српска села и овај дио Хрватске остане пуст", рекао је Штрбац.

Према подацима "Веритаса", на данашњи дан 1993. године у подвелебитским селима Почитељ, Читлук и Дивосело у агресији хрватске војске убијено је 88 Срба, од којих 46 војника, шест полицајаца и 36 цивила.

Међу убијеним цивилима је 26 особа старијих од 60 година, те 17 жена. За 14 несталих се још трага.

У вријеме агресије, та област се налазила под заштитом УН.

Командант Унпрофора Жан Кот, који је након акције и интервенције снага УН обишао села, написао је да у њима није нашао знакове живота и да је ријеч о систематском уништавању.

"Нисам нашао знакове живота, ни људи, ни животиња. У неколико села кроз које смо данас прошли разарање је систематско, потуно и намјерно", написао је у свом извјештају генерал Кот.