latinica  ћирилица
09/09/2014 |  15:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић у Кини о изградњи пруге Будимпешта-Београд

Предсједник Владе Србије Александар Вучић разговарао је са представницима више великих кинеских компанија о могућностима инвестирања у Србију, а тема је била и изградња пруге Будимпешта-Београд о чему би договор требало да буде постигнут сутра са кинеским премијером Ли Кећангом.
Вучић у посјети Кини - Фото: ТАНЈУГ
Вучић у посјети КиниФото: ТАНЈУГ

Вучић је посјету Кини почео састанцима у Тјенђину са представницима кинеских жељезничких компанија, затим Машинске корпорација ЦНЕЕЦ, као и ЗТЕ телекомуникацијске компаније.
"Ви знате да већину наших путева данас граде кинеске компаније. Разговарали смо са представницима компаније ЦРЧ, која треба да изгради пругу Београд - Будимпешта и очекујем да то сутра буде договорено са премијером Лијем" рекао је Вучић.
Како је навео постоји сагласност да градимо брзу пругу од 300 км на сат, а ми смо рекли да по овом питању имамо два ограничења.
"Прво је да немамо времена за чекање и да изградња не може да траје 10 година. Наша молба је да то траје највише 3 године, а кинеска страна је обећала да ће се придржавати тог рока. Други проблем су државне гаранције. Стога смо тражили више различитих концепата - приватно јавно партнерство, концесије и друге начине, само да јавни дуг што мање оптеретимо�, нагласио је премијер Вучић.
Вучић је прецизирао да ће коначну одлуку имати сутра после састанка са премијером Лијем.
"Ја сам рекао да не смијем да се вратим у Београд без обећања премијера Лија да ће посјетити Београд и да ће организовати скуп шеснаесторице из Централне и Источне Европе. То би био највећи скуп у нашој земљи у посљедњих 30-40 година" рекао је Вучић.
Он је додао да уколико то прихвати кинески премијер да би тада могао и да отвори мост Земун-Борча, "а истовремено бисмо могли да са мађарском страном потпишемо уговор и да од прољећа почнемо са изградњом пруге".

Вучић и чланови делегације Србије разговарали су са кинеским привредницима и о развоју српске телекомуникационе мреже и могуће сарадње са Телекомом Србије око 4Г мреже, као и о одређеним енергетским пројектима, индустријској зони Стубленица код Уба, комплексу Термоелектране Колубара и њиховој заинтересованости да инвестирају у енергетски систем Србије.
Предсједник ЦНЕЕЦ компаније Јин Чуншенг истакао је да су разговори са премијером Вучићем били ефикасни и конкретни.

"Разговарали смо о три пројекта, који ће бити реализована у три различите фазе" рекао је Чуншенг који је прецизирао да је ријеч о пројекту Индустријска зона Стубленица - Уб о чему је уговор потписан у јануару и да је урађен мастер план.
Како је навео радови треба да почну на прољеће сљедеће године, а у плану је отварање између 10 и 15 хиљада радних мјеста и реализација инвестиција у вриједности од око милијарду и двјеста милиона долара.

"Ми смо предсједнику српске владе дали технички предлог за реконструкцију термоелектране Велики Црљени, ми је зовемо Колубара А. Започели смо и разговоре о евентуалној заинтересованости за Колубару Б" казао је он.
Чубшенг је казао и да је трећи пројекат писмо о намерама о улагању у предузећа ИМР, ДМБ и ИМТ, три фабрике у оквиру машинске индустрије.
"Компанија ЦНЕЕЦ је машинска корпорација, највећи произвођач трактора у Кини и ми смо заинтересовани да под српским именом, а са нашом новом технологијом, правимо тракторе у Србији," нагласио је Јин Чуншенг.
Током дводневне посјете, наведено је у саопштењу, делегација Србије, имаће састанке са 10 великих кинеских компанија и посјету једној кинеској компаније и назначено да кинеске фирме показују велики интерес за развијање послова у Србији.