latinica  ћирилица
09/09/2014 |  15:51 | Аутор: СРНА

Николић: Буњевци нису ни Срби ни Хрвати - они су своји

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је данас да Србија својим Уставом и законима омогућава свим грађанима да се изјасне о својој националној припадности како желе и да је легитимно право Буњеваца да то право искористе.

Николић је, поводом јучерашње изјаве предсједника Хрватске Иве Јосиповића да Београд жели да асимилира Хрвате у Србији, навео да то реаговање "разумије с обзиром на то да је /Јосиповић/ у предизборној кампањи".

Предсједник Србије је, међутим, упитао зашто хрватски предсједник назива Буњевце "буњевачким Хрватима".

"Под појмом амерички Хрвати се подразумијевају Хрвати који живе у Америци. У којој то земљи живе буњевачки Хрвати?", питао је Николић.

Николић је у писаној изјави објаснио да је књиге, које је поклонио буњевачким основцима именовао Буњевачки национални савјет, а одобрило шест просвјетних институција Републике Србије.

Он је навео да је ријеч о изборном предмету "Буњевачки говор са елементима националне културе" у основним школама у мјестима гдје живи буњевачка национална мањина.

"Буњевци нису ни Срби ни Хрвати, они су своји. Србија их као такве са захвалношћу прихвата", навео је Николић.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић критиковао је предсједника Србије Томислава Николића због, како је рекао, чињенице да су буњевачки Хрвати у Војводини добили уџбенике на ћирилици као донацију, што говори о континуитету политике која жели да асимилира Хрвате у Србији.