latinica  ћирилица
09/09/2014 |  16:04 | Аутор: СРНА

Рафтинг регата Од Бањалуке до Београда креће 11. септембра

Ријека Сава је велики регионални ресурс који ће донијети корист свим земљама кроз које протиче, сагласни су учесници данашње конференције за новинаре у Бањалуци на којој најављена Друга рафтинг регата од Бањалуке до Београда, која креће у четвртак, 11. септембра.
Регата "Бањалука–Београд" - Фото: ТАНЈУГ
Регата "Бањалука–Београд"Фото: ТАНЈУГ

 Предсједник Кајак-кану и рафтинг савеза Републике Српске Александар Пастир истакао је да ће регата ове године бити у знаку спашавања од поплава.

"Рафтери су током мајских и августовских поплава показали своје умијеће и биће поново ту ако затреба", рекао је Пастир, додајући да ће овогодишњу регату обиљежити регионални састанак о поплавама и спашавањима у Шамцу, те показна вјежба спашавања која ће бити одржана у Сремској Митровици.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић истакао је да Бањалука и Београд имају много тога заједничког.

"И ова регата доказ је повезивања Српске и Србије, али и прилика да се туристима представи ријека Сава која нуди заиста много могућности", рекао је Николић.

Директор Туристичке организације града Бањалука Остоја Барашин истакао је да ова регата има вишеструки туристички значај јер, осим Врбаса као готовог туристичког производа, нуди и ријеку Саву са својим притокама.

"Познато је да су туристи све захтјевнији и да при обиласку региона желе да посјете што више туристичких дестинација. Самим тим, регата од Бањалуке до Београда пружа заиста немјерљиве могућности", рекао Барашин.

Напомињући да су идеју да регата буде трансбалканска и да крене из Словеније и Хрватске омеле поплаве које су задесиле регион, Барашин је изразио наду да ће се то десити идуће године и да ће ова манифестација заживјети, с циљем развоја туризма, спорта, јачања мира и очувања животне средине.

Портпарол Компаније "М:тел" Аида Халиловић истакла је задовољство што ће ова компанија на неки начин бити дио едукације спашавања у поплавама.

"Како ће овогодишња регата бити у знаку едукације спашавања у поплавама драго нам је да ћемо и ми као компанија бити на неки начин у тој едукацији, јер смо се за помоћ становништву укључили на бројне начине", рекла је Халиловићева.

Она је захвалила Рафтинг клубу "Кањон", а посебно рафтерима који су притекли у помоћ у мајским поплавама, као и радницима "М:тела".

Регата ће трајати 18 дана, а учесници ће прећи пловни пут дуг 505 километара.