latinica  ћирилица
09/09/2014 |  16:50 | Аутор: СРНА

Додик: Самостална Српска никоме не би била сметња

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је увјерен да ће Српска бити независна и истакао да ће за то бити потребно "историјско и временско стрпљење".

Додик је нагласио да Република Српска као самостална држава никоме не би била сметња, нити реметилачки фактор, јер би се тако пацификовао регион.

"Волио бих да будем човјек који ће предводити тај процес до краја, али нисам авантуриста који би, због те жеље, учино нешто што би Републику Српску довело у гори положај", рекао је Додик за "Нес-радио".

Он је навео да је идеја о самосталној Републици Српској била притајена и потиснута, али да никада није била изгубљена.

Према његовим ријечима, Република Српска је требало да буде самостална држава на крају рата у БиХ, али је редуковала своја права у корист мира и ушла у БиХ, вјерујући да ће она бити оквир који је неће угрожавати.

Додик тврди да су основе за БиХ у било ком смислу изгубљене и да су протекле године показале да је неуспјела и немогућа земља.

"То није само моја оцјена и није моја жеља, историја ми не дозвољава да вјерујем у могућност БиХ као самосталне државе, то се никада није десило и немогуће је да се деси и сада", рекао је Додик.

"Српска имала добру прилику када се Косово одвајало"

Он је рекао да је Српска имала добру прилику када се Косово одвајало да се и РС одвоји.

"Било би интересантно гледати како би ти исти који су подржали Косово нама то морали да забране. Међутим, направили би највећу штету Србији која се борила за очување Косова и у задњи моменат смо одлучили да не правимо ту врсту авантуре и да будемо стрпљиви", рекао је Додик.

Додик је нагласио да Београд од Српске није тражио да Србију прати у било којем питању, па ни када је ријеч о Косову.

Додик је констатовао и да су односи Српске и Србије добри, перспективни и пуни разумијевања. Он је истакао да је руководство Српске развило добре односе са свим људима који су протеклих година руководили Србијом, без обзира да ли је било политичког анимозитета, јер је интерес Србије и Српске изнад свега.

Предсједник Српске рекао је да Србија поштује Дејтонски мировни споразум, да поштује два ентитета и три конститутивна народа.