latinica  ћирилица
09/09/2014 |  17:08 | Аутор: РТРС

Завршена друга фаза ископавања манастирског комплекса Ђурђевац

Археолози Завичајног музеја из Градишке завршили су данас другу фазу радова на ископавању остатака манастиришта Ђурђевац, који је недавно откривен на локацији Крива Ријека код насељеног мјеста Кнежица.
Завршена друга фаза радова на ископовању манастиришта Ђурђевац - Фото: СРНА
Завршена друга фаза радова на ископовању манастиришта ЂурђевацФото: СРНА

Пробно истраживање на овој локацији започело је прије три мјесеца, а током чега је пронађен олтар и велики број значајног археолошког материјала.

"Даљим ископавањем у току августа, олтар манастирске цркве комплетно је археолошки истражен и очишћен. Осим тога пронађен је велики број средњовјековне керамике и клинова који упућују на 14. вијек, а најинтересантније је да је у олтару пронађена зидана гробница и девастиран скелет за који се претпоставља да припада високопозиционираном свештеном лицу", рекао је археолог Бојан Вујновић.

Он је додао да ће скелетни остаци бити послани у Кембриџ, гдје ће се установити период смрти.

Вујновић је навео да је пронађена и часна трпеза и постоље гдје су свештеници припремали литургију.

"Са сјеверне стране поронађен је улаз у олтарски дио цркве куда су улазили ђакони, а на самом прелазу видљиви су остаци усјека за дрвене степенице. Пронађена је и олтарска подница, рађена од кречног материјала на шкриљцима од камена, као и помоћни објекат на источној страни олтара који представља жртвеник", рекао је Вујновић.

Он је нагласио да облик свих пронађених остатака упућује на византијски стил и додао да је у недостатку финансијских средстава данас завршена друга етапа радова, те да ће, ако се обезбједе средства, наставак услиједити у октобру или на прољеће сљедеће године.

"Упутили смо молбу привредним субјектима у Козарској Дубици и сусједним општинама да нам помогну у овом пројекту, који је значајан за ову и остале општине у окружењу", навео је Вујновић.

Археолог Далија Тубин процијенила је да је манастир добро очуван, бар што се тиче олтарског дијела, те да је ријеч о импозантној грађевини.

"Морам признати да би у ово истраживање требало уложити више средстава због значаја за Бањалучку епархију и дубички крај. Ово је од значаја за туризам и за очување културно-историјске баштине Козарске Дубице и Приједора", рекла је Тубинова.

Према досадашњим истраживањима претпоставља се је овај манастир први пут срушен 1538. године у турској најезди, те да је касније обновљен, а коначни крах доживио је крајем 18. вијека за вријеме Дубичког рата између Аустрије и Турске.

У наредном периоду, на овом мјесту гдје су сада већ видљиви остаци манастирског комплекса, у плану је провођење систематског истраживања терена, реконструкција и конзервација манастирске цркве с циљем стварања културно-историјског споменика да би у будућности на овом мјесту био обновљен манастирски комплекс Ђурђевац.

Досадашњи радови завршени су захваљујући средствима општине Козарска Дубица и донатора, а за даља истраживања и конзервацију неопходно је око 20.000 КМ.