latinica  ћирилица
09/09/2014 |  17:57 | Аутор: РТРС

Чиркин: Тражимо да Козарац буде општина

"Посланици Народне скупштине РС-а усвојили су на посебној сједници једногласно Закон о оснивању Општине Станари. Ово је додатни плус у прилог иницијативи да и Козарац затражи статус општине" рекао је данас на сједници посланик СДП-а БиХ Бехзад Чиркин.

"Подржао сам оснивање Општине Станари и рекао сам да је ово велики дан за процес демократизације дебело централизоване РС. Прије годину смо имали на једној сједници тачку о организацији локалне управе и самоуправе, гдје је сам предсједник НСРС Игор Радојичић, који како знамо долази из СНСД-а, рекао врло похвално да се мјесним заједницама треба вратити статус правног лица. Садашње устројство РС је систем организоване контроле буџета, а буџет су народне паре. Тако да смо у једном моменту имали апсурдну ситуацију гдје је начелник Требиња тражио кантонализацију РС-а зато што Бања Лука као центар источној Херцеговини не пружа оно што она очекује од централне власти", објашњава Чиркин.

Када је у питању могућност да Козарац, који је сада у саставу Града Приједора, добије статус општине, Чиркин сматра да би та иницијатива требала бити прихваћена, јер је то у интересу и саме РС и Козарчана, али и Града Приједора.

"Као што је и Станарима шездесетих година одузет статус општине, тако је и Козарцу, заједно са општинама Љубија и Омарска", подсјећа Чиркин.

Након рата, у вријеме владе Младена Иванића у РС-у, већ је постојала иницијатива да Козарац добије статус општине, међутим тадашња власт је као разлог за неприхватање иницијативе навела то да општина не би била економски одржива.

"У тим условима у то вријеме је ово можда био и реалан одговор. Међутим, сада имамо потпуно другачију ситуацију. Љубија је примјера ради изградила Приједор, а сада огроман дио новца којим се пуни буџет Приједора долази баш са подручја Козарца кроз радна мјеста и привредне субјекте", каже Чиркин.

Иницијатори промјене статуса Козарца, укључујући и Чиркина, након избора ће поднијети иницијативу за формирањем општине. Иницијатива ће бити упућена Граду Приједору и Влади РС.