latinica  ћирилица
09/09/2014 |  17:59 | Аутор: СРНА

Руководство Српске са Путином о финансијској помоћи Русије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће са премијером Жељком Цвијановић на предстојећем састанку са предсједником Русије Владимиром Путином завршити разговоре о руској финансијској подршци Српској.
Милорад Додик и Владимир Путин - Фото: СРНА
Милорад Додик и Владимир ПутинФото: СРНА

Додик је рекао да ће Путина информисати и о ситуацији у БиХ и да жели да ојача опредјељење Русије за изградњу крака гасовода "Јужни ток" кроз Републику Српску.

"Информисаћемо се и о гледањима званичне Москве на ситуацију у вези са Украјином, јер је то важно и за нашу ситуацију. Разумијем да Русија жели мир у Украјини, што је и нама приоритет, јер не желимо ескалацију сукоба и подјелу свијета на Русију и Запад", изјавио је Додик за "Нес-радио".

Он је навео да Република Српска Русију доживљава као пријатељску земљу, јер је у БиХ увијек покушавала да заштити међународно право и у Савјету за провођење мира одбијала доношење одлука које нису у складу са Дејтонским споразумом.

"Нама је било важно да Русија у Савјету безбједности УН прихвати сваки наш извјештај као контру лажима и подметањима високих представника. Морам да подсјетим да Савјет безбједности већ низ година није донио ниједну резолуцију против Републике Српске", нагласио је Додик.

Говорећи о изградњи крака гасовода "Јужни ток" кроз Републику Српску, Додик је напоменуо да тај пројекат није против Федерације БиХ, али се у политичком Сарајеву настоји зауставити из "чистог ината".

"У Сарајеву више ништа неће проћи док се не ријеши проблем `Јужног тока`", поручио је предсједник Републике Српске.

Говорећи о раду представништава Републике Српске у иностранству, Додик је навео да је њихово оснивање потпуно оправдано, те да су сва била активна у промовисању Српске и веома педантно информисала о развоју политичке и економске ситуације у резидентним земљама.

"У сваком случају, без њих Република Српска не би била потпуна и мораћемо да наставимо да ширимо њихову мрежу", поручио је Додик и истакао као најактивнија представништава у Србији, Израелу и Москви.